Efter Kinnaman – nu tar Rapace ställning mot #sopigstraffskala

Nu tar även Noomi Rapace ställning för att ta bort bötesstraff för sexualbrott mot barn.


Tidigare har Joel Kinnaman tagit ställning i en mycket uppmärksammad video. Nu går skådespelaren Noomi Rapace samma väg. 

Det är den ideella föreningen Ecpat Sverige, som jobbar för en värld fri från barnsexhandel, som dragit igång kampanjen #sopigstraffskala

I dag finns böter i straffskalan för flera sexualbrott mot barn, vilket Sverige vid ett flertal tillfällen blivit kritiserade för av FN:s barnrättskommitté.

– Det är ovärdigt att Sverige, som på många andra sätt är ett föregångsland för barns rättigheter, fortfarande har böter i straffskalan för sexualbrott mot barn, säger Anders L. Pettersson, generalsekreterare på Ecpat Sverige, i ett pressmeddelande.

Berättar om utsatt flicka

I videon berättar Rapace om hur en flicka som heter Linda som tolvåring blev utsatt för sexuella övergrepp. Hon sålde sex flera gånger i veckan men att ingen av de män som senare fälldes blev dömda till fängelse. 

– De fick böter, för hon såg tydligen ut att vara äldre än 15, säger Rapace bland annat i videon.

Se det gripande klippet här: 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Något lägre vinst för Tele2

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.