1 av 3
- Foto: TT bild / Faksimil Polisen.se
FÖRE: "Bedömningen gäller om arrangören tidigare gjort sig skyldig till att allvarligt störa ordningen eller brutit mot till exempel lagen om hets mot folkgrupp."
2 av 3
FÖRE: "Bedömningen gäller om arrangören tidigare gjort sig skyldig till att allvarligt störa ordningen eller brutit mot till exempel lagen om hets mot folkgrupp." - Foto: Faksimil Polisen.se
EFTER: Skrivelsen om "hets mot folkgrupp" har tagits bort.
3 av 3
EFTER: Skrivelsen om "hets mot folkgrupp" har tagits bort. - Foto: Faksimil Polisen.se

Polisen ändrade på hemsidan – kunde de ha nekat nazisterna?

Inför Svenskarnas partis demonstration i Stockholm under lördagen gick polisen ut på sin hemsida och skrev att personer som dömts för hets mot folkgrupp kan nekas demonstrationstillstånd. Men sedan ändrade de sig.


SvP:s domar

19 av Svenskarnas partis 48 riksdagskandidater är dömda för brott. Många brott är kopplade till deras politiska aktiviteter. 

Det handlar om allt ifrån grov misshandel och vapenbrott till hets mot folkgrupp och stöld, skrev Aftonbladet i juni i år. 

STOCKHOLM. Under lördagen höll nazistiska Svenskarnas parti en demonstration i Stockholm. Upp emot 14 000 motdemonstranter var på plats och polisen hade dagen före demonstrationen gått ut med information på sin hemsida för att reda ut eventuella frågetecken inför morgondagen. Informationen samlades under namnet "Frågor och svar: Svenskarnas parti 30 augusti".

En fråga lydde: "Varför kan inte tillstånd nekas?" 

I svaret skrev polisen bland annat att det går att neka folk demonstrationstillstånd, om de tidigare begått brott som hets mot folkgrupp. Enligt den formuleringen skulle alltså Svenskarnas parti ha kunnat nekas tillstånd, då flera i partiet dömts för hets mot folkgrupp.

Skrev fel

När det senare av flera personer på Twitter ifrågasattes att ett sådant tillstånd inte nekats, svarade polisen med att ta bort formuleringen från sin hemsida.

– Vi trodde att det vi hade skrivit var helt korrekt, säger Varg Gyllander, presschef på Polisen, till Nyheter24 och fortsätter:

– Senare fick vi, via Twitter, reda på att det det kanske inte var korrekt.

Polisen kontaktade då en jurist och snart visade det sig att det hade blivit fel.

– Den var felformulerad eller hänvisade till fel paragraf, jag minns inte exakt, säger Gyllander. 

– Vi tog då bort formuleringen och kontaktade de på Twitter som hade haft frågor kring den. 

Enligt Gyllander gäller formuleringen endast vid så kallad "allmän sammankomst", alltså någon form av evenemang som en konsert.

Tvivlade på polisens motiv

Spekulationerna i samband med polisens miss har varit många och då ingen officiell förklaring till borttagningen av formuleringen gavs var det många som undrade varför den försvunnit.

Ett facebookinlägg där en före- och efterbild på polisens skrivelser fanns delades över 600 gånger. 

– Jag tror att polisen valde att ta bort formuleringen för att undvika fler frågor om beslutet att låta Svenskarnas parti demonstrera, sa personen bakom inlägget till Nyheter24, innan det kommit fram att formuleringen egentligen var en ren felaktighet från polisens sida.

SvP
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.