1 av 2
- Foto: TT Bild/Faksimil/Montage
Enligt polisen är det inte ovanligt att rutor krossas och däck skärs sönder.
2 av 2
Enligt polisen är det inte ovanligt att rutor krossas och däck skärs sönder. - Foto: TT Bild

Polisen skulle stoppa våldtäkt - hindrades av sönderskurna däck

Patrullen hindrades från att åka på en misstänkt pågående våldtäkt – för att någon skurit sönder däcken på bilen.


STOCKHOLM. "'TA VÅLDTÄKTSMÄN I STÄLLET!' Den frasen får vi höra ganska många gånger från en del individer vi ofta har att göra med av olika anledningar. Samma individer har väldigt svårt att förstå och acceptera vårt arbete och gör vad de kan för att försvåra detta genom att bl.a. skära sönder däck på våra bilar".

Så inleder polisen Wille vid poliskontoret Norra Botkyrka ett väl uppmärksammat Facebook-inlägg på samma stations profilsida.

Hindras från att rycka ut

Vidare beskriver Wille hur han, tillsammans med sig kollega, befann sig i centrum i Botkyrka i början av förra veckan för att prata med allmänheten. Plötsligt får de ett larm om en misstänkt pågående våldtäkt varpå de beger sig till bilen för att ta sig till platsen. De hinner dock inte långt innan de blir tvungna att avbryta utryckningen – för att någon skurit sönder bilens däck.

Wille skriver:

"Mitt besked till den/de som sysslar med dessa dumheter: Vi kommer att fortsätta med att försöka gripa våldtäktsmän, beivra brott, förebygga ungdomars narkotikamissbruk m.m. Vi skulle dock önska att vi kunde komma fram i tid den dag då en anhörig till dig/er drabbats samt att vi fick komma fram oskadda".

"Ingen som vågar berätta"

Ann-Kristin Gunnarsson är närpolischef i Botkyrka. Enligt henne är dessvärre företeelsen med sönderskurna bildäck inget ovanligt.

– Det händer mellan varven att man skär sönder däck och krossar rutan. Det hände nu i helgen också, säger hon till Nyheter24.

Hur vanligt är det att sabotörerna åker fast?

– Tyvärr är det inte allt för ofta. Trots att det sker mitt på dagen när det är massor av folk i rörelse. Men det är ingen som vågar eller vill berätta.

Hinner inte fram i tid

Gunnarsson menar att problemet är allvarligt och att sönderskurna däck och krossade rutor leder till att polisen i vissa fall inte hinner fram i tid.

– I det här fallet fick bilen bärgas bort och en annan patrull skickas till platsen, vilket ledde till att de kom fram till platsen långt senare.

Varför väljer ni att gå ut med det här på Facebook?

– Det kanske inte är så många som vet om att det händer i området. Det är ju en väldigt liten del som sysslar med det här men det gör det mycket svårare för oss att hinna nå fram till dem som behöver hjälp, säger Ann-Kristin Gunnarsson till Nyheter24 och fortsätter:

– De förstår nog inte vad konsekvenserna blir – att vi kanske inte hinner fram i tid för att hjälpa och rädda liv.

Läs Willes inlägg i sin helhet:


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.