Ironiskt inlägg om invandrare sprids av tusentals på Facebook

Fredrik Antonsson hyllade en hjälpande man med ett ironiskt inlägg om invandrare på Facebook - som delats cirka 4700 gånger.


Erbjöd tiggare jobb

Nyheter24 har tidigare skrivit om Jens som erbjöd en tiggare ett jobb, när han inte hade möjlighet att ge honom pengar. 

I fredags när Fredrik Antonsson skulle jobba i sin trädgård fick han oväntad hjälp av en man han aldrig hade träffat innan. Han skrev om händelsen i ett inlägg  på Facebook som i skrivandets stund har gillats av cirka 36775 personer och delats cirka 4700 gånger. Det som sticker ut är att han ironiserar över vissas syn på invandrare.  

I statusen skriver han: "Dessa invandrare alltså, jag blir så trött! Jag skulle ägna dagen åt att köra bort massa jord från trädgården. Där jag ska slänga jorden bor det en invandrad familj i närheten, mannen i familjen (som jag aldrig tidigare träffat) erbjuder mig sin hjälp och han hänger även med hem och gräver upp och öser på ytterligare två stora släpkärror samt tömmer dessa. Som om denna hjälpsamhet inte vore nog så bjuder HAN mig på kaffe och jag får dessutom sitta i den enda stolen med dyna."

Varför skrev du denna status?

– Jag var tacksam över hans hjälp. Jag har knappt träffat honom innan och han ställde upp och hjälpte mig med ett arbete som annars hade tagit mig hela dagen. Jag själv hade knappast gjort det, säger Fredrik till Nyheter24.  

Svenskar för stressade och upptagna

Han reflekterar över sitt eget och andras beteende. Hjälpsamheten är ovanlig bland oss svenskar, han menar att det inte riktigt tillhör "den svenska kulturen" längre utan att vi är för stressade och upptagna. Dock poängterar han att det inte är första gången han har blivit hjälpt. Men att han blev rörd över att mannens osjälviska handling. 

Trots all positiv respons har han även fått kritiska kommentarer, några undrar varför han skrev att det var invandrare som hjälpte honom. Någon skriver: "Frågan är vad det spelar för roll att det är granne? Varför ska jag dela att en svensk hjälpte mig? Förstår du vad jag menar?"

Varför valde du att lyfta fram att det var en invandrare som hjälpte dig?

– Det är ett ord som oftast används i negativa sammanhang och som är mer provocerande än andra ordval. Jag ville att folk skulle läsa och reagera så jag ville även att inlägget skulle börja med en provokation, berättar Fredrik. 

Inlägget var dock inget politiskt ställningstagande säger han men menar att han är positiv till att Sverige är öppna mot invandrare när man får så mycket tillbaka. 

– Jag ska bjuda honom på middag som tack, avslutar Fredrik.

Se hela Facebookinlägget här:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!