Ulrika Fyrhake och hennes familj fick hjälp med renoveringen av sitt hus.
1 av 4
Ulrika Fyrhake och hennes familj fick hjälp med renoveringen av sitt hus. - Foto: Dennis Forssell
Tröjorna som Dennis gjorde till alla som ställde upp.
2 av 4
Tröjorna som Dennis gjorde till alla som ställde upp. - Foto: Dennis Forssell
Det var cirka 9 familjer som hjälpte till och renoverade.
3 av 4
Det var cirka 9 familjer som hjälpte till och renoverade. - Foto: Dennis Forssell
Det  var en helg som var fylld av glädje berättar Ulrika.
4 av 4
Det var en helg som var fylld av glädje berättar Ulrika. - Foto: Dennis Forssell

Cancer och olyckor stoppade familjens husdrömmar – då kom grannarnas räddning

Familjens husrenovering kantades av cancer, bruten rygg och dödsfall. Då ställde grannar och bekanta upp och gjorde färdigt huset.


Lungmetastaser

Metastaser, som även kallas dottertumör, är cancer som spridit sig från en kroppsdel till en annan. Lungmetastaser är vanligt efter till exempel bröst- och tarmcancer. Metastaser är en allvarlig del av cancer och behandlas olika beroende på var cancern började, enligt Cancerfonden . 

Våren 2010 bestämde Ulrika Fyrhake och hennes man Max för att renovera sitt hus i Huddinge. Till sin hjälp hade de hennes pappa som var byggnadsingenjör. Men renoveringen skulle ta längre tid än väntat. 

– På hösten 2010 fick jag veta att jag hade bröstcancer. Jag fick genomgå en operation och cellgiftsbehandling. Vilket såklart var omtumlande för familjen. Då var barnen sex respektive nio år, säger Ulrika till Nyheter24.

Ulrika blev frisk och de fortsatte att renovera, något de tyckte var roligt. Men lyckan blev kortvarig.

"Då raserade vår värld"

I augusti 2011 föll hon ned från en byggställning och bröt ryggen, vilket tog cirka ett år att bli bra ifrån. Våren 2012 fick fick hennes man diskbråck. Sommaren 2013 fick han det igen. Och sen dog Ulrikas pappa i november 2013, han som satt på alla renoveringskunskaperna. 

I maj i år kom det sista chockbeskedet – cancern hade kommit tillbaka som lungmetastaser.

– Då raserade vår värld. 

Grannarna bestämde sig för att renovera klart huset

I början av sommaren fick Ulrika och Max ett samtal. Det var grannen Dennis Forssell som ringde. Han ville att Ulrika och Max skulle bestämma en helg efter sommaren då det gick att komma över och renovera klart huset. 

– Jag och några vänner hade pratat och bestämt oss för att: Nu kör vi, nu gör vi klart huset, säger Dennis till Nyheter24.

"Fuck Cancer, Team Fyrhake"

Förra helgen samlades nio familjer hemma hos Ulrika och Max. Det var både grannar och föräldrar som de känner via barnens skola. Alla hade på sig blåa t-shirts märkta med texten "Fuck Cancer, Team Fyrhake". 

– Det gäller att man ställer upp när folk behöver. Det var jättekul att kunna bidra med något, säger Dennis. 

Renoveringen tog hela helgen, en helg där de hade roligt tillsammans, enligt både Dennis och Ulrika. Lördagskvällen avslutades med middag.  

– Man ska inte se det här som något sorgligt, utan det var raka motsatsen, det var en glädjefylld helg, säger Ulrika.

Hur kändes det att de ville ställa upp?

– Man saknar ord, man blir ju så fantastiskt glad. Att vi har så många vänner som vill ge sin helg till att hjälpa oss. Det är helt magiskt.

Enligt Ulrika finns det saker kvar att göra på huset men utsidan är helt klar och de har kommit mycket långt. 

– Nu hoppas jag att jag ska få leva länge. Det klart att det skulle vara snopet om livet skulle vara slut när man sätter i den sista spiken. Vi vill ju leva i ett fint hus och det har våra vänner gett oss möjligheten att göra, avslutar Ulrika. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.