Sevil från djurättsalliansen med en chinchilla.
1 av 4
Sevil från djurättsalliansen med en chinchilla.
Nu får de äntligen leka fritt!
2 av 4
Nu får de äntligen leka fritt! - Foto: Angelika Byström
Och kramas
3 av 4
Och kramas - Foto: Angelika Byström
En glad chinchilla.
4 av 4
En glad chinchilla. - Foto: Angelika Byström

Efter brutalt misskött farm – 243 chinchillor får nya hem

243 chinchillor har omhändertagits från Sveriges sista chinchillafarm. "Honorna tvingades bära krage som gör att hanarna kan para sig hursomhelst med dem"


Vad är en chinchilla?

En chinchilla är en liten gnagare som är nära släkt med marsvin och piggsvin. De flesta chinchillor tycker om att bli kliade, under hakan eller bakom öronen. 

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en ideell organisation som funnits sedan 2005. De arbetar med att dokumentera, avslöja och bekämpa djurförtrycket.

Tidigare i somras gjorde länsstyrelsen i Uppsala en oanmäld inspektion på Sveriges enda och sista chinchillafarm, som resulterade i att farmen tvingades stänga ner på grund av allvarliga brister i verksamheten.

Ägaren till chinchillafarmen överklagade då beslutet, som förvaltningsrätten nu i oktober avslog. De 243 chinchillorna som bodde på farmen gavs till Djurrättsalliansen för omplacering. 

Många skadade chinchillor

Nyheter24 har pratat med Sevil Soltani som varit aktiv inom Djurrättsalliansens organisation från starten.

– När vi fick dem var det många fall av skador. De på farmen hade satt på något som kallas polly-krage på honorna och haft dem på för länge så honorna fick sår. Det är en krage som gör att hanarna kan para sig hur de vill med honorna. Vi har även upptäckt andra sår, ögoninflammationer, stympningar och tassar som varit skadade, säger Sevil till Nyheter24. 

Vad hade hänt med chinchillorna om de inte hade fått er hjälp?

– Dessvärre hade de avlivats efter beslagtagningen om vi inte tagit hand om dem. 

Djurrättsalliansen har nu via deras Facebook-sida hittat personer som vill ta hand om chinchillorna.

– Vi har gått hem till de som erbjudit sig för att se om hemmen är lämpliga för chinchillorna, så de får komma till de absolut bästa hemmen. Vi har sett till så att det finns burar med tillräckligt mycket utrymme och skickat med alla en beskrivning från svenska chinchillaföreningen i hur man sköter en chinchilla. Sedan så finns det en Facebook-grupp för de som tagit hand om chinchillorna där de lägger upp bilder och ger råd till varandra om skötseln. 

– Nu har de fått sandbad och större burar som de har utrymme för att hoppa i. De behöver få röra på sig, så nu är de glada! 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.