Här tar eleverna strid mot diskriminering och hat: "Tankeställare"

Nätmobbning och diskriminering är vardag för många ungdomar. Nu har några gymnasieklasser gjort reklamfilmer för att uppmärksamma detta.


Byrån mot diskriminering

Byrån mot diskriminering är en ideell förening i Östergötland om arbetar för mänskliga rättigheter och mångfald, och mot diskriminering. Läs mer om dem här

– En kille klädde sig i lite mer "tjejiga" kläder under en inspelning och först skrattade eleverna. Men sen började de tänka till. Det här är ju något som sker i verkligheten, säger läraren Susanne Elfström till Nyheter24.

Hon är lärare på Jensen Gymnasium i Linköping. Under hösten har några av hennes klasser gjort ett projekt tillsammans med Byrån mot diskriminering.

– Vi har bland annat lärt oss om näthat och diskriminering.

Sju olika filmer

Eleverna har gjort sju olika filmer där de fått förmedla olika budskap. Till exempel att man ska reagera när någon är utanför. I en film är det en kille som vill klä sig mer kvinnligt:


Vad tycker eleverna om projektet?

– De tycker det har varit roligt. De har dessutom fått sig en tankeställare. 

I en av filmerna är det en tjej från en av klasserna som berättar om hur det är att ha adhd. Vilket har varit en ögonöppnare för klassen. 


Klasserna har även pratat om nätmobbning – om hur de ska använda nätaktivism på ett positivt sätt i stället för att vara dem som skriver elaka kommentarer. 


Är det vanligt med nätmobbning?

– Det mesta förekommer på elevernas fritid, men vi jobbar med att motverka det. 

Tror du att de har påverkats av arbetet?

– Ja det hoppas man ju att de har. De har i alla fall fördjupat sig i ämnena och fått mer förståelse. 




/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.