Konstprojektet "Det går bra att våldta mig nu".
1 av 3
Konstprojektet "Det går bra att våldta mig nu".
Sara Lailasdotter och Olov "Sotarn" Tegby.
2 av 3
Sara Lailasdotter och Olov "Sotarn" Tegby.
"Är det okej att våldta mig nu?"
3 av 3
"Är det okej att våldta mig nu?"

"Det går bra att våldta mig nu"

Sara Lailasdotter använder minikjolen som symbol för att det aldrig är okej att skuldbelägga ett offer.


Mer av konstnärena

Fler av Sara Lailasdotter alster finns att se här. Mer av Olov "Sotarn" Tegby Frisks kan du se på tumblrn Sotarn.

Smyckeskonstären Sara Lailasdotter och fotografen Olov "Sotarn" Tegby är tillsammans aktuella med konstprojektet "Det går bra att våldta mig nu". Ett projekt som delvis vuxit fram från senare års debatter om friandet av sexbrottsdomar.


– Jag kände att jag har en röst som hörs på ställen där det är bra att höras på och att jag ville utnyttja det, jag ville säga något om det som jag burit med mig länge, säger Sara till Nyheter24 och fortsätter:

– För inte så länge sedan var det en polisman som sa något i en tidningsartikel som jag känt att jag vill prata om. Han sa att det är naturligt att det sker fler våldtäkter på sommaren på grund av att man är lättklädd.

Det var startskottet till konstprojektet.

Minikjolen

Sara bestämde sig för att göra något av all den irritation hon kände och känner över samhällets syn på våldsbrott. Hon gick helt enkelt och köpte tio stycken minikjolar som hon klippt, klistrat, färgat och doppat och bränt till bärbara halssmycken, som symbol för att offret alltid skuldbeläggs.

– Jag är är trött på att det alltid ska vara offret som skuldbeläggs. Va fan, det är alltid offret som var för full eller varit sexuellt aktiv innan eller haft för kort kjol, säger hon.

Utställningen äger just nu rum i Umeå och kommer även att visas i Stockholm.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.