Bilden som fick Kristin att stanna upp.
1 av 2
Bilden som fick Kristin att stanna upp. - Foto: Copyright 2014. All rights reserved.
Facebookinlägget.
2 av 2
Facebookinlägget.

Butik i Göteborg kritiserad för rasistisk Halloween-kostym

Partybutiken Bodega i centrala Göteborg kritiseras på Facebook för rasistisk utklädnad.


Vad är kulturell appropriering?

Cultural appropriation, på svenska kallat kulturell appropriering, handlar om att kopiera och klä sig i attribut som tillhör en marginaliserad grupp.

Vad är Blackface?

Blackface är en sminkning som historiskt och än i dag används för att skapa ett stereotypiskt porträtt av svarta människor. Den ses av många som en nedsättande karikatyr av gruppen.

Det var under torsdagen, när Kristin Wallgren besökte Partybutiken Bodega i centrala Göteborg, som hon lade märke till den rasistiska utklädnaden. Hon valde att posta ett inlägg på butikens Facebooksida där hon ifrågasatte skyltningen. Vad hon fick tillbaka var ett minst sagt konstigt svar.

– Först gick jag bara förbi och tänkte att det var lite rasistiskt. När jag väl granskade bilden så såg jag bakgrunden och tänkte att det verkligen var kulturell appropriering, säger Kristin till Nyheter24.

Bilden föreställer två vita människor som har målat blackface och ska föreställa två afrikaner. Bakgrunden är en savann.

Tack vare media

Kristin berättar att det som fick henne att stanna upp och reagera är tack vare all uppmärksamhet kring rasistiska och sexistiska halloweenutklädnader i media.

– Det har ju stått mycket i tidningarna om vad man får och inte får ta från andra kulturer.

Svar från butiken

Kristin postade ett inlägg på butikens Facebooksida och fick svar från dem:

"Detta tycker vi bottnar i ett sk "tolkningsföreträde" dvs att någon har rätt och någon har fel. Vi anser oss inte på något sätt ha tolkningsföreträde men vi vill ha ett varierat sortiment och ser inte denna som rasistisk. Alla skall ha rätt att klä ut sig till vem de vill och det är ett val som varje individ gör"

Somliga skulle hävda att butiken har fått betydelsen av ordet tolkningsföreträde om bakfoten. Det menar åtminstone Kristin.

– Deras svar var ganska luddigt då de inte ens använde ordet tolkningsföreträde rätt. Jag visste inte ens vad jag skulle svara, vart bara arg då de menade att det inte var rasistiskt.

Nyheter24 har varit i kontakt med butikschefen Anders Svärd, som har valt att inte kommentera händelsen över telefon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.