Sverige tar steget.
1 av 3
Sverige tar steget. - Foto: TT
Margot Wallström.
2 av 3
Margot Wallström. - Foto: BERTIL ERICSON
Den palestinska flaggan.
3 av 3
Den palestinska flaggan. - Foto: TT

Därför erkänner Sverige Palestina

I dag kom beskedet – Margot Wallström skriver själv i Dagens Nyheter om varför Sverige erkänner Palestina.


Över 130 länder

Wallström skriver själv i sin debattartikel att Sverige i och med dagens händelse blir ett av över 130 länder världen över som erkänt Palestina.

Under torsdagen kommer den svenska regeringen fatta beslut om att erkänna Palestina som stat, det skriver utrikesminister Margot Wallström själv i en debattartikel hos Dagens Nyheter. Syftet är, enligt Wallström, att med erkännandet kunna främja en fredlig samexistens mellan Palestina och Israel.

I texten pekar Wallström på att hon personligen tror att det svenska beslutet kan ha kommit för sent – och skriver om hur erkännandet kommer under en svår period där våldet härskat på Gaza samtidigt som fredssamtalen gått i stå.

Med erkännandet kommer ökade krav

Målet för Wallström är att Israel och Palestina "ska kunna leva inom ömsesidigt erkända gränser, med 1967 års gränser som utgångspunkt och med Jerusalem som huvudstad för två stater och där eventuella markbyten endast accepteras om parterna framförhandlar det".

Samtidigt pekar hon på hur regeringen, liksom ett flertal experter, bedömer att Palestina uppfyller de folkrättsliga kriterierna och hur Sverige även tidigare erkänt stater som saknat kontroll över hela sitt territorium. Wallström skriver också att erkännandet även innebär ett ökat ansvar. Sverige kommer att ställa tydliga krav på Palestina om att till exempel "bekämpa korruption, att respektera medborgerliga och politiska rättigheter samt att öka kvinnors inflytande" liksom ett tydligt avståndstagande från våld.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.