Här berättar Madeleine om våldtäkten

I ett klipp på Youtube talar Madeleine ut om det sexuella övergreppet hon utsattes för. Nu vill hon hjälpa andra.


Madeleine Ward, 17, la upp ett starkt klipp på Youtube där hon med hjälp av skrivna lappar berättar om våldtäkten hon har utsatts för.

– Jag valde att göra videon för att andra ska förstå och faktiskt öppna ögonen för hur samhället ser ut när det gäller sexualbrott. Jag vill göra skillnad och jag tror verkligen att min video kan hjälpa någon. Men samtidigt så vill jag få andra utsatta att förstå att det aldrig är offrets fel och att de inte är ensamma. Och att det går att vara lycklig igen, säger Madeleine till Nyheter24.

Började medicineras

För att klara av vardagen fick Madeleine ta mediciner och träffa en psykolog. Men hon tyckte inte att det riktigt hjälpte, därför slutade hon med medicinerna.

– Jag startade med självläkning och började må bättre. Självklart har de som står mig nära i dag hjälpt mig oerhört mycket och det är jag väldigt tacksam över. För att gå vidare måste man först och främst bestämma sig att man vill. Först då kan man börja bearbeta det som har hänt. 

Madeleine säger att man aldrig får skylla sig själv – det spelar nämligen ingen roll om man var alkoholpåverkad, hade utmanande kläder eller ångrade sig även fast man hade sagt "ja" till en början.

– Det är jätteviktigt att inte bära detta själv, för det är så oerhört mycket jobbigare och jag kan lova att någon bryr sig. Vågar man inte berätta för någon kan man skriva anonymt till en hel del olika chattsajter hjälper människor i svåra situationer. Det är ett viktigt första steg att berätta för någon.

Sluta lägga ansvar på offret

Madeleine menar att det finns mycket som samhället kan göra. 

– Lösningen är inte att skydda sig, lösningen är att inte våldta. I rättssystemets ögon är det jag som är förövaren, vad gjorde jag för att få honom att våldta mig? Att jag blev våldtagen är något jag skulle kunna undvika i rättssystemets ögon. Det borde vara förövaren som bär skulden för en våldtäkt. Han begår en felaktig handling men det är jag som blir ifrågasatt. Det är absurt, avslutar Madeleine.

Titta på klippet här:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.