FN uppmärksammar Internationella dagen mot våld mot kvinnor.
1 av 2
FN uppmärksammar Internationella dagen mot våld mot kvinnor. - Foto: Tt Bild/Frida Ekman
Karin Svensson, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
2 av 2
Karin Svensson, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. - Foto: Frida Ekman

Våldet mot kvinnor – ett globalt samhällsproblem

Under dagen uppmärksammas våldet mot kvinnor över hela världen.


SVERIGE. I dag är det den Internationella dagen mot våld mot kvinnor över hela världen.

Dagen instiftades av FN och samtidigt fastslog man att "våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening".

– Det här behövs för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Det är ett globalt samhällsproblem. WHO:s rapport från 2005 visar att 35 procent av kvinnorna har utsatts för sexuella eller psykiska övergrepp, säger Karin Svensson, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, till Nyheter24.

Söker skyddat boende

Under 2013 sökte sig ungefär 12 000 kvinnor till någon av Roks kvinnojourer runtom i Sverige och nästan 5 000 tjejer sökte stöd hos någon av tjejjourerna.

Kvinnojourerna erbjuder, till skillnad från tjejjourerna, skyddat boende till de kvinnor som söker hjälp.

– Under 2013 hade vi 1 185 kvinnor och 1 106 barn som fick skyddat boende. Vissa stannar enstaka nätter, men oftast beror längden på boendesituationen, om de kan ta sig vidare till ett nytt boende. Vissa bor några månader. En del kvinnojourer har kollektivt boende och på vissa håll kan en kvinna med barn få bo i en egen lägenhet.

Siffrorna är dystra och det blir ännu mer dystert när över 2 000 kvinnor samma år inte fick någon plats eftersom det var fullt på kvinnojourerna. Det är alltså dubbelt så många som inte får plats och den hjälp som behövs.

Kommunerna finansierar kvinnojourerna till viss del och de har en skyldighet att arbeta med mäns våld mot kvinnor. 

Kvinnan är inte sjuk

Det börjar oftast med psykiskt våld där mannen hotar kvinnan, isolerar henne från sina vänner och kontrollerar henne innan det övergår till fysiskt våld.

– Vi ser inte kvinnan som sjuk, hon behöver ingen behandling, det finns inget att behandla om man utsätts för våld. Vi hjälper henne i stället att ta tillbaka sitt livsutrymme. 

Roks kvinnojourer jobbar utifrån en feministisk ideologi och utgår från könsmaktsordningen – ett strukturellt problem som inte ligger på individplan.

– Vi jobbar mot könsmaktsordningen för att få till strukturell förändring i samhället. Det handlar om att ändra lagar, synliggöra våldet och att våldet ska straffas. Man kan inte ursäkta det, avslutar Karin Svensson. 

/
/
Man
/
Hem
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!