Fyra profiler ger sina bästa tips.
1 av 5
Fyra profiler ger sina bästa tips. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Alice Svensson.
2 av 5
Alice Svensson. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Anna Brolin.
3 av 5
Anna Brolin. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bingo Rimér.
4 av 5
Bingo Rimér. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Gustav Fridolin.
5 av 5
Gustav Fridolin. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Härligt att kunna språk" – kändisar om gymnasievalet

Snart är det dags för alla Sveriges högstadieelever att välja program till gymnasiet. Nyheter24 har pratat med fyra kända personer om deras val.


Bästa tipsen: "läs mer språk"

Profilernas bästa tips inför gymnasievalet:

Gustav Fridolin:

 – Tänk: Vad du vill göra, vad du trivs med. Gymnasievalet kommer inte påverka hela ditt liv men det är en bra grund.

Alice Svensson:

– Välj något du tycker är kul. Om du är osäker, välj en bred utbildning som samhälle eller natur. Det ger fler valmöjligheter om man vill plugga vidare. Men det är aldrig sent att ändra sig om man känner att man känner att man valt fel.

Bingo Rimér:

–  Skulle jag gjort om önskar jag att jag hade förstått värdet av att läsa mer språk. Att traggla tyska, spanska och franska glosor är inte så kul men det är jävligt härligt att kunna. Det är en mer global värld i dag. Vi pratar om att lära våra barn mandarin…

Anna Brolin:

– Tänk taktiskt: var kan jag få bra betyg som tar mig in på utbildningen jag vill söka till sen? Tänka ett steg längre.

SVERIGE. Nyheter24 tog ett snack med utbildningsministern och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, Idol-deltagaren Alice Svensson, TV4-profilen Anna Brolin och fotografen Bingo Rimér om deras gymnasieval och hur stor roll det egentligen spelar.

– Jag valde helt fel. Jag gick naturtekniska programmet med inriktning el. Det valde jag efter samtal med min studievägledare. Jag tyckte utbildningen var tråkig. Jag visste att jag var intresserad av språk och samhälle, jag ville bli journalist. Hade jag valt rätt utbildning hade jag haft mer konkurrenskraftiga betyg, säger Anna Brolin.

Viktigt att tänka över

Även om alla fyra håller med om att gymnasievalet inte är det absolut största och viktigaste valet man gör så tycker alla att det är viktigt att tänka över vad man verkligen vill satsa på.

 En av de viktigaste sakerna är att man tycker att det man gör är roligt. Att man har möjlighet att välja utifrån intresse, det man brinner för, säger Gustav Fridolin.

Många ungdomar upplever stress kring valet.

– Stressen är djup rotad i hela samhället. Nu är det Youtube-generationen som ska söka till gymnasiet. Alla vill snabbt bli nästa stjärna. En ny Avicii. Men vi lever i ett samhälle där saker och ting tar sin tid. Den stressen återspeglas i det folk gör, säger Bingo Rimér. 

Osäker jobbmarknad

Alice Svensson tror att stressen delvis beror på den osäkra jobbmarknaden för ungdomar.

– Jag tror det beror på arbetsmarknaden, att det är sådan arbetsbrist. Man måste vara bestämd i vad man ska göra och tyvärr läggs den stressen så pass tidigt. Jag tror att man i dag tyvärr kommer längre på att gå ett smalt program, säger Alice.


Själv visste Anna Brolin redan i slutet av högstadiet att hon ville bli journalist, men uppmanar unga som är mer osäkra att tänka brett:

– Har man ingen aning är et bra att välja en så pass bred utbildning som möjligt, få väljer man inte bort något. Men eftersom jag visste var natur fel för min del. I dag hade jag valt samhälle med humanistisk inriktning, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att gymnasievalet är avgörande för framtiden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.