Maja Ekström är förbannad på vuxna människor som förstör julen för barn med alkohol.
1 av 2
Maja Ekström är förbannad på vuxna människor som förstör julen för barn med alkohol. - Foto: Maja Ekström
Maja Ekström jobbar som sjuksköterska på BUP.
2 av 2
Maja Ekström jobbar som sjuksköterska på BUP. - Foto: Maja Ekström

"Väg fördelen med att öppna vinflaskan mot klumpen i magen det ger hos barnet"

Majas uppmaning till föräldrar som dricker: "Har du varit nykter på krogen någon gång? Hur kändes det? Välkommen till dina barns vardagsrum på julafton!"


Far ett barn illa?

Maja Ekström säger att man inte ska tveka att kontakta socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa. Hon tipsar även om sidorna Bris.se och Snorkel.se.

Maja Ekström som är sjuksköterska på BUP har skrivit ett argt inlägg som är riktat till vuxna människor som förstör julen för barnen genom att dricka alkohol

– Jag skrev för att jag kände mig uppgiven över att flera barn uttryckt oro istället för glädje över jullovet, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Och ju närmare julen vi kommit, har det varit flera föräldrar som signalerat oro gällande den andre föräldern och deras drickande. 

Arg och ledsen

Hon känner sig arg och ledsen över att julen inte är trygg och varm för alla som växer upp i Sverige. Och ett sätt att göra  julen bättre, är just att utesluta alkohol. 

– Det är en kontrast mellan klasskamraters positiva förväntningar och glädjerop när jullovet stundar och de barn som går på jullov med en stor klump i magen då de minns hur julen blev i fjol.

Inlägget hyllas

Flera har hört av sig till Maja efter hennes inlägg som hyllas på Facebook. Hon är lite förvånad över den enorma responsen. 

– Jag tycker inte att jag kom med något banbrytande men jag tror att jag träffade mitt i prick i vad andra känner och tänker. 

Hon tror att vissa kan ha fått sig en tankeställare men främst det faktum att alkohol innebär personlighetsförändringar och inte bara om arga, ledsna och våldsamma vuxna. 

"Fundera om det är värt det"

Maja har några råd till vuxna när det kommer till alkoholkonsumtionen, bland annat att välja bort alkoholen när barnen är med och att våga säga till varandra. 

– Väg fördelen med att öppna den där vinflaskan mot klumpen i magen det ger hos barnet som hör korken gå ur flaskan och glaset som fylls upp. Fundera en extra gång om du tycker att det är värt det.

/
/
Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.