Färre skadliga kemikalier i barns plastleksaker

Oroar du dig över mängden farliga kemikalier i barnens leksaker? Nu kan de sakta vara på väg bort.


Hur undviker man att köpa giftiga leksaker?

– Billiga leksaker som faller sönder bara man tittar på dem bör man vara misstänksam mot. Vi vet också att problemen är mindre hos seriösa leksakskedjor och företag. Man kan också lukta på leksaken och välja bort sådant som luktar starkt kemiskt eller parfym. Har man dränkt in något i parfym vill man ofta dölja något annat, säger Mats Forkman till DN.

En ny granskning visar att de värsta mjukgörarna har försvunnit ur barnens leksaker.

Testade på tungmetaller och PVC

Det är företaget Testfakta som köpt in 70 leksaker från de största leksaksbutikerna, lågprisvaruhusen och dagligvarukedjorna i landet och sedan utfört en så kallad XRF-scanning, för att ta reda på om produkterna innehåller farliga tungmetaller och PVC, skriver DN.

De testade allt ifrån lego, bilar, bollar, dockor, plastdjur, tidningar med pyssel och ett gäng elektroniska leksaker.

Glädjande resultat

Resultatet av den stora granskningen visar glädjande att leksaksbranschen tycks ha fasat ut de skadligaste mjukgörarna. Av de 70 undersökta plastleksakerna innehöll endast två hormonstörande ftalater. I båda fallen handlar det om ftalaten DEHP, som är förbjuden i alla typer av leksaker, enligt tidningen.

– Det är jättekul att ni har hittat så lite och man får verkligen hoppas att det tyder på en förbättring. Samtidigt vågar jag inte säga att det verkligen är så. Statistik är svårt och för att vara helt säker måste man göra väldigt omfattande studier, säger Mats Forkman, enhetschef på Kemikalieinspektionens tillsynsavdelning.

Och jämfört tidigare undersökningar som Kemikalieinspektionen gjort ser det bättre ut. Vid deras senaste granskningen 2013 innehöll drygt 10 procent av de testade leksakerna förbjudna ftalater.

Hittade tungmetaller

Tungmetaller, som enligt Forkman är ett stort problem i billiga elektronikprylar, visade sig dock finnas kvar i många av de undersökta leksakerna, skriver DN.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

1 timme sedan
När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.