Lena startade en Facebookgrupp.
1 av 6
Lena startade en Facebookgrupp. - Foto: TT Bild/Privat
Lena Elnerud.
2 av 6
Lena Elnerud.
Gruppen har sedan i helgen fått över 150 000 likes på Facebook.
3 av 6
Gruppen har sedan i helgen fått över 150 000 likes på Facebook.
Sedan förra året har priset som Arla köper in mjölken för sjunkit med en krona. Däremot är priset detsamma i butikerna.
4 av 6
Sedan förra året har priset som Arla köper in mjölken för sjunkit med en krona. Däremot är priset detsamma i butikerna. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Majoriteten av de som likeat Facebooksidan tycker att Arlas prissänkningar är fel.
5 av 6
Majoriteten av de som likeat Facebooksidan tycker att Arlas prissänkningar är fel. - Foto: TT NYHETSBYR≈N
De sänkta mjölkpriserna slår hårt mot bönderna. Många har inte råd att ha kvar sina kor.
6 av 6
De sänkta mjölkpriserna slår hårt mot bönderna. Många har inte råd att ha kvar sina kor. - Foto: Malin Hoelstad

Lenas mjölkuppror – en snabb supersuccé

Lena Elnerud, 42, startade en grupp på Facebook för att stötta bönderna i kampen mot de sänkta mjölkpriserna. Responsen hon fick chockade henne.


Efter årsskiftet sänkte Arla mjölkpriset med 19,5 öre per liter. Det innebär att Arla köper in mjölken billigare från bönderna, men priset i matbutiken förblir oförändrat. Det senaste året har summan som bönderna får för varje såld liter mjölk sjunkit med ungefär en krona. 

För alla bönder som livnär sig på sina kor är det en stor förlust. Lena Elnerud, från Offerdal i Jämtland, följde prissänkningarna via media. 

– Jag och de omkring mig diskuterade det här och tyckte att prissänkningarna var upprörande. Jag tänkte att om jag kände såhär, hur många fler finns det därute då? säger hon till Nyheter24.

Inga förväntningar

För att få utlopp för sina känslor startade Lena ett event på Facebook vid namn "Vi är beredda att betala mer för mjölk om det räddar bönderna i Sverige!!". Syftet var endast att se hur många som var beredda att stötta bönderna. Hon startade gruppen i helgen och på bara några dagar har den fått över 150 290 likes. 

– Jag är överraskad, det trodde jag aldrig. Men jag är förstås jätteglad, säger Lena.

"Folk vill demonstrera"

Nu strömmar reaktioner in från olika delar av landet. Lena berättar att hon fått mängder av mejl och även förfrågningar om att genomföra demonstrationer för att stötta Sveriges mjölkbönder. 

– Det är roligt att det är så många som håller med. Prissänkningarna är under all kritik, säger hon. 

Hoppas på förändring

Att hennes grupp har fått så stort genomslag hoppas Lena kan leda till en förändring. Hon vill att regeringen ska ta prissänkningarna på allvar. 

– Jag kan inte säga vad som är rätt, men det felar ju någonstans i systemet. De som gör det grövsta jobbet får minst av alla och regeringen borde uppmärksamma det. 

Men reaktionerna har inte bara varit positiva. Bland annat har veganer uttryckt åsikter om att det är fel att dricka mjölk över huvud taget. Men Lena ser inte det som något problem. 

– Jag tackar för allas röster, folk måste ju få vara med och säga sitt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!