Polisen påminner – regeln som typ alla verkar ha glömt

Det är olagligt att ligga i mittenfilen på en motorväg om du inte behöver. Det vill polisen i Södertälje påminna om.


Under onsdagen och torsdagen kommer polisen i Södertälje att scanna av motorvägarna efter så kallade "mittfilsåkare". Det är de förare som ligger i den mellersta filen på en trefilig motorväg när de inte behöver. 

Och ja, visst är det extremt irriterande med sådana förare? Det är dessutom olagligt, och farligt.

Kommer bötfälla

Trefiliga motorvägar har byggts på E4/E20 mellan Södertälje och Botkyrka i syfte att minska olyckor och få trafiken att flyta på bättre. Men det blev inte riktigt som det var tänkt. 

Polisen i Södertälje skriver på sin Facebooksida att de under onsdagen och torsdagen "kommer stoppa och bötfälla de som kör i mittfilen när de inte behöver det". 

Polisen vill uppmärksamma att mittenfilen är en omkörningsfil, precis som ytterfilen. Där ska man endast ligga om man kör om, men många förare följer inte reglerna. 

Kan bli dyrt

Nu ska polisen försöka sätta stopp för problemet genom att aktivt söka av vägsträckan efter "mittfilsåkarna". Om du upptäcks när du ligger kvar i mittenfilen efter en omkörning kommer polisen att utfärda böter på 1000 kronor. 

Om du kör i mittenfilen trots att du inte behöver, till exempel med en bil med tillhörande släp, är bötesbeloppet 500 kronor. 

Regeln gäller dock inte på vägar där hastighetsbegränsningen är 70 km/h eller lägre. Dessutom är det vid köbildning tillåtet att ligga i de övriga fälten. 


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om polisens satsning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Efter fakturafusk – chef får gå

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar ny styrka till Röda havet

Försvarsmakten skickar en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag. Insatsen som sådan är naturligtvis inte riskfri, säger försvarsminister Pål Jonson (M).