Allt fler mår dåligt.
1 av 2
Allt fler mår dåligt. - Foto: TT
Petra Löfstedt.
2 av 2
Petra Löfstedt. - Foto: Faksimil SVT

Bantning allt vanligare bland unga tonåringar

Dessutom känner sig varannan 15-årig flicka överviktig.


Utseendehets kryper sig ner i åldrarna, och enligt SVT lider allt fler barn av en ohälsosam kroppsuppfattning och försöker på olika sätt att påverka sin vikt. Faktum är att var femte 13-årig flicka uppger att hon försökt gå ner i vikt, enligt Folkhälsomyndighetens stora rapport om skolbarns hälsovanor i Sverige 2013/14, och att även allt fler pojkar bantar.

– Det här är en ny utveckling, att även pojkar bantar allt mer. Det har vi inte sett i tidigare undersökningar säger Petra Löfstedt, utredare på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Bildkälla: Faksimil SVT

"Ser mycket allvarligt på den här utvecklingen"

Varannan 15-årig tjej känner sig överviktig. Detta samtidigt som studien visar att bara tolv procent av de tillfrågande faktiskt är överviktiga. Bland 15-åriga pojkar känner sig en fjärdedel överviktiga, men bara 17 procent är det egentligen.

– Vi ser mycket allvarligt på den här utvecklingen eftersom vi vet att en skev kroppsuppfattning kan leda till en ökad risk för psykisk ohälsa även senare i livet, säger Löfstedt till SVT.

/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du försökt gå ner i vikt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

1 timme sedan
Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.