1 av 10
- Foto: Montage/TT
2 av 10
- Foto: TT BILD
3 av 10
- Foto: TT BILD
4 av 10
- Foto: TT BILD
5 av 10
- Foto: TT BILD
6 av 10
- Foto: TT BILD
7 av 10
- Foto: TT BILD
8 av 10
- Foto: TT BILD
9 av 10
- Foto: TT BILD
10 av 10
- Foto: TT BILD

10 myter du måste känna till om transpersoner

Man, kvinna, ingenting, eller både och? Bruce Jenner kom i veckan ut som transperson och nu är det hög tid att spräcka hål på alla myter som finns!


Myt 1: "Det handlar om osäkerhet"

Nej det handlar inte alls om att man är osäker på sitt kön, tvärtom är man säker på att man inte känner igen sig i det kön man föddes i.

– Vi är några av få människor som verkligen närmar oss saker med full integritet och öppenhet. Vi säger ”det här är jag”, säger Mara Kiesling, styrelsechef för National Center for Transgender Equality. 


Bildkälla: TT BILD

Myt 2: "Alla delar samma åsikter"

Alla är vi olika. Bara för att en grupp delar samma åsikter i en fråga, betyder inte att man har samma bakgrund eller lever samma liv i övrigt. Mara Kiesling säger att hon oroar sig över att "många verkar tro att alla transpersoner delar exakt samma åsikter i alla frågor". 


Bildkälla: TT BILD

Myt 3: "Alla transpersoner vill genomgå ett könsbyte"

Nej, alla transpersoner vill inte byta kön, och det är heller inget "måste" för att kunna kalla sig transperson. Vissa gör det, andra inte, så enkelt är det. 


Bildkälla: TT BILD

Myt 4: "Man kan inte veta redan som barn"

En ny studie från TransYouth Projekt visar att barn absolut kan känna tillhörighet till det motsatta könet, eller inget kön alls. Ålder spelar ingen roll. 

– Jag har alltid vetat. När jag växte upp sa hela världen till mig att jag hade fel. På den tiden uppmärksammades inte frågor om transpersoner, säger Jordan Geddes, en 26-årig man, född som kvinna, från Columbia i USA. 


Bildkälla: TT BILD

Myt 5: "Att genomgå ett könsbyte är så enkelt som en operation, visst?" 

Nej, ett könsbyte är ingen enkel match, det är en lång och invecklad process som kan vara väldigt påfrestande. Personen måste även gå igenom både personliga, rättsliga och sociala förändringar. 

Bildkälla: TT BILD

Myt 6: "Det är en sjukdom"

Nej, nej, nej och åter nej! Det är ingen sjukdom och inget man kan välja själv. ”Gender dysphoria”, könsförvirring, är ett stadie där man känner en känslomässig oro över sin könstillhörighet. Det här är ett temporärt tillstånd och det är INTE en sjukdom. 

– Jag brukade ha en väldigt dålig relation till min mamma. Men sen jag började genomgå mitt könsbyte har vi börjat komma bättre överens. Hon ser att jag är lycklig för första gången i mitt liv,  säger 34-åriga transpersonen Katherine från North Carolina, USA. 


Bildkälla: TT BILD

Myt 7: "Att genomgå ett könsbyte är endast för utseendets skull"

Absolut inte, det har lika mycket att göra med det psykiska. Att man känner sig bekväm i sig själv och med vem man är. 


Bildkälla: TT BILD

Myt 8: "Transpersoner tillhör ett tredje kön"

Vissa känner inte tillhörighet till något kön, men många transpersoner identifierar sig som antingen kvinna eller man. 


Bildkälla: TT BILD

Myt 9: "Sexualiteten beror på vilket kön man känner tillhörighet hos"

Det spelar ingen roll vilket kön man identifierar sig med, man kan fortfarande attraheras av både killar och tjejer, eller båda. 

– Innan jag bytte kön var jag en man. Nu är jag en kvinna, men jag attraheras fortfarande av kvinnor, säger Lily Carollo, 22 år från Kalifornien. 


Bildkälla: TT BILD

Myt 10: "Transvestiter vill egentligen byta kön"

Nej, de två definitionerna har inget med varandra att göra. Drag queens är män som klär sig som kvinnor i underhållningssyfte. 


Bildkälla: TT BILD

Listan är inspirerad av Vox.com.  

/
Myt
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!