1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Skit i kön – för toaletter utan könsuppdelning

Kampanjen som uppmanar till könsneutrala toaletter.


Skitikön är kampanjen som tar ställning mot könsuppdelade toaletter.

Ett 20-tal verksamheter tillsammans med Crossing Boarders och RFSL Ungdom, har klistrat över skyltarna på dam och herrtoaletter. Debatten om problematiken med könsuppdelade toaletter utifrån herrar och damer har hållt på länge, och Skitikön vill i stället fokusera på funktion i stället för person, och tycker att alla toaletter bör vara könsneutrala. 

– Vi hoppas att kampanjen kommer lyfta samtalet om trans- och intersexpersoners inkludering och trygghet i de offentliga rummen och sätta det på agendan, säger Yolanda Bohm som jobbar med kampanjen, till Nyheter24.


I kampanjen samarbetar Crossing Boarders och RFSL Ungdom som tillsammans har skapat en plattform med berättelser från personer som på olika sätt varit med om negativa upplevelser på grund av könsuppdelade toaletter. 

– Vi hoppas att detta är första steget för att göra offentliga ytor tillgängligare och tryggare för trans- och intersexpersoner, och vi hoppas också att andra organisationer, aktörer och personer kommer med ännu fler lösningsfokuserade idéer och förslag, säger Yolanda. 

På plattformen skitikön.nu som lanseras på kvinnodagen, finns frågor och svar till varför en bör skita i könsuppdelningen, samt bilder på könsuppdelade toaletter som utmanats med klistermärken som tagits fram. Klistermärkena finns även att beställa på plattformen. 

/
/
/
/
Man
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.