Nya räcken som satts upp på Stockholms centralstation för att "minska otryggheten".
1 av 3
Nya räcken som satts upp på Stockholms centralstation för att "minska otryggheten".
2 av 3
3 av 3

De vill hysa bort tiggare genom att sätta upp järnräcken

Tågstationsförvaltaren Jernhusen har satt upp räcken på Stockholms centralstation på de ställen där tiggare och hemlösa tidigare hållit till.


Den 25 och 26 mars satte Jerhusen upp ett böjda metallrör vid murar som har använts som bland annat sitt och liggplatser av tiggare och hemlösa, vid pendeltågsspärrarna vid Klarabergsviadukten.


– Det har varit stora grupperingar människor som samlas där som inte är resenärer. Den information jag har fått är att de bråkar med varandra och skapar en otrygg miljö för resenärerna, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Stationerna är till för resenärerna. Vi tar till åtgärder om det är något som gör miljön otrygg. Det är människor i en utsatt situation som vill ha tak över huvudet som kommer dit.

Minska otryggheten


I Jernhusens årsredovsining för 2014 står det att det råder nolltollerans mot otrygghet på de tågstationer som företaget förvaltar och det här trygghetsarbetet ska nu enligt årsredovisningen minska otryggheten i staden generellt och inte flytta den till en annan plats.

– Var de tar vägen kan vi inte svara på, det är inte upp till oss, säger hon. Det är ingen ny fråga för oss att folk drar sig till våra stationer när det blir kallt. I Stockholm har vi tidigare jobbat med någon form av socialtjänst men det är inte aktuellt just nu. På centralnivå har vi samarbetat med Stadsmissionen, Frälsningsarmen och Svenska kyrka för att skaffa oss mer kunskap om människor i utsatta situationer.

---

LÄS ÄVEN:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör de rätt i att sätta upp räcken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så mycket dricker svenskarna – männen sticker ut

Sida återupptar stöd till Unrwa

Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att återuppta sitt humanitära stöd till FN:s hjälporganisation för de palestinska områdena, Unrwa. Totalt handlar det om 31 miljoner kronor.

ISK-skatten skenar - nästan 15 miljarder i år

Skatten på innehavet på investeringssparkontot (ISK) lyfter kraftigt i årets deklaration, till följd av den höjda statslåneräntan. Spararnas samlade ISK-skatt blir nästan 15 miljarder kronor – innan den kvittas mot kapitalförluster. Det kan jämföras med 6 miljarder i fjol. Nästa år väntas det bli ännu mer.

Stort kabelhaveri stör internet i Afrika

Ett haveri i flera undervattenskablar för telekommunikation orsakar omfattande störningar i internettrafiken i flera västafrikanska länder.

Mest nedåt på Asiens börser

1 timme sedan
Flera av de ledande Asienbörserna sjönk i den inledande fredagshandeln efter torsdagens amerikanska inflationsrapport som indikerade att landets inflation sjunker långsammare än väntat.

Snart oanvändbara teknikprylar fortsätter säljas

1 timme sedan
I slutet av nästa år ska 2G- och 3G-näten vara helt nedstängda. Men trots att många prylar då slutar fungera eller tappar viktiga funktioner säljs de ännu i butiker och på nätet utan information till kunderna, visar en undersökning.