HanaPee ska under 24 timmar vara med i Undertäcket.
1 av 2
HanaPee ska under 24 timmar vara med i Undertäcket. - Foto: Under täcket
Följ sändingen live eller på #undertacket.
2 av 2
Följ sändingen live eller på #undertacket. - Foto: Under täcket

HanaPee: "En förebild är någon som orkar kämpa i motvind"

För bloggaren Hanna Persson är en förebild någon som orkar kämpa och får andra att våga vara den de vill vara.


Hanna Persson, känd som Hanapee, driver bloggen HanaPee på Nöjesguiden, programleder live-tv i SVT flow och gör podden "HanaPees otroliga podcast" tillsammans med Martin Huss.

Vad skulle du säga är en förebild?

– En förebild är någon som får andra att våga vara den person de själva vill vara. Jag har många som följer mig och blir en förebild vare sig jag vill det eller inte. Jag kanske är en förebild på det sättet att jag får folk att inte ta sig själva på så stort allvar.

Vad bidrar du med?

– Jag hoppas att jag bidrar till att man känner "äsch, det kanske inte är hela världen att jag inte är perfekt" eller "det kanske inte är hela världen att jag råkade skita på mig på väg till bussen." Jag tror att jag bidrar till att man ska vara snäll mot sig själv i det stora hela. En del har skrivit att jag hjälpt dem att upptäcka feminismen och det är jag väldigt glad över.

Nämn tre förebilder?

– En bra förebild är någon som orkar, som Gudrun Schyman som drivit jämställdhetsfrågor i flera decennier och i en tid då det inte såg ut som det gör idag. Bra förebilder är personer som orkar kämpa i motvind. Som Martin Luther King i medborgarrättsrörelsen. Jag tycker att det är jävligt coolt och stort med folk som är före sin tid för det krävs så mycket mer. Det är också de som gör praktiska saker, som Lina Thomsgård som var med i Under täcket tidigare, som startat Rättviseförmedlingen och är initiativtagare till Tekla-festivalen där unga tjejer får lära sig om teknik.

Har man något ansvar som förebild?

– Nej. Jag tycker att det ofta är fokus på att unga bloggare, tjejer, ska vara förebilder. Jag tycker inte man pratar om det på samma sätt om till exempel en NHL-kille som har 100 000 följare på Instagram. Folk följer mig och för mig är det viktigt att jag gör något med min plattform men jag tycker det är helt okej om någon som har 100 000 följare väljer att prata om mode.

Se HanaPee live med Krisoffer Appelqvist i Under täcket här:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.