Antalet tiggare har fördubblats på mindre än ett år.
1 av 2
Antalet tiggare har fördubblats på mindre än ett år. - Foto: tt bild
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nya uppgifter: Så många tiggare finns det i Sverige

Antalet tiggare i Sverige har fördubblats på mindre än ett år.


Enligt nya siffror från SVT har antalet EU-migranter stigit på ett år till omkring 4.000 personer. Migranterna finns nu utspridda i hela landet och majoriteten kommer från Rumänien och Bulgarien.

Det är troligen minst en fördubbling sedan sommaren 2014 då det beräknades finnas mellan 800 och 2000 tiggande EU-migranter i landet, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men det saknas exakt siffror från flera kommuner, så det kan vara betydligt fler. Och enligt siffrorna är det en tydlig trend.

– Vi har sett den här gruppen växa under flera år. Det handlar om fattigdom och diskriminering och att hemländerna inte tar sitt ansvar. Det är svårt att sia om framtiden men jag tror att vi får vänja oss vid tanken att den här företeelsen kommer att finnas kvar, säger Marina Johansson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg till SVT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.