Folk går i demostrationståg.
Demonstration i Karlstad. - Foto: Linn Malmen AB / TT

Varför är man ledig på första maj? Här är allt du behöver veta

Första maj är sedan länge en röd dag, både politiskt och i almanackan. Efter att ha läst den här listan behöver du inte längre fundera på varför.


Många kanske tror att de är lediga den första maj för att de ska kunna återhämta sig från firandet dagen innan, men historien bakom dagen är blodigare och mer dramatisk än så. Nyheter24 listar allt du behöver veta om första maj.

Katolsk högtid

Den första maj var länge en katolsk högtid som firades även i Sverige till minne av två av Jesus apostlar. I den gamla bondealmanackan var det också sommarens första dag och därför värd att fira så klart. 

Men under 1700-talet ströks högtiden ur almanackan, och det skulle dröja länge innan svenskarna återigen fick tillbaka sin lediga dag.

Arbetarna i Chicago

Under slutet av 1800-talet pågick en kamp både i USA och i Europa mellan arbetare och fabriksägare. Arbetet i industrin var tufft och farligt, och många kämpade för att förbättra villkoren. 

En av de saker som drevs hårdast var rätten till 8 timmars arbetsdag för att arbetarna skulle få vila mellan arbetspassen. Många arbetade då skift längre än 10 timmar. 

Under en demonstration i Chicago 1886 utbröt våldsamheter mellan polis och demonstranter vilket ledde till att många dog. Senare greps arbetarrörelsens lokala ledare av polis. Till minne av den dagen utlystes första maj till arbetarnas dag.

En klassisk första maj-syn. Bild: TT

Internationell dag

1890, fyra år efter händelsen i Chicago, hölls den första internationella arbetarrörelsens dag. Året innan hade beslutet tagits på arbetarinternationalens kongress i Paris, en kongress som samlade arbetare från olika delar av världen. 

Det bestämdes att arbetare överallt skulle demonstrera för ökade rättigheter och internationell solidaritet varje år på denna speciella dag.

Första maj i Sverige

Den svenska arbetarrörelsen hade precis som i övriga Europa och i USA växt sig stark under slutet av 1800-talet. Därför demonstrerade svenska arbetare redan första gången dagen högtidlighölls internationellt 1890. 

I Stockholm slöt över 30 000 upp i tåget med syftet att sätta press på politiker och arbetsgivare. Sedan 1939 är första maj helgdag i Sverige, och när det hände var det den enda nationella helgdagen som inte var religiös.

Första maj idag

Nazister demonstrerade i Jönköping 2014. Bildkälla: TT

Än idag hålls det demonstrationer och marscher i de flesta svensk städer på första maj, men antalet som går med har minskat. Dagen har också breddats, från att bara vara för arbetare till att omfatta också andra grupper och frågor. 

Grupper som inte har mycket med arbetarrörelsen att göra har försökt ta över dagen. Exempelvis har Kristdemokraterna i Uppsala sedan några år tillbaka ett första maj-event som samlar flera tusen, och 2014 demonstrerade nazistiska Svenskarnas Parti i Jönköping vilket mötte stora protester.

2016 blev nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen demonstrationståg väldigt omskrivet – det kan du läsa mer om här.

Men trots sjunkande antal demonstranter, och splittring i leden, är första maj fortfarande en stor dag både i Sverige och internationellt, då miljontals människor samlas för att kämpa för sina rättigheter.

Källor: SO-rummet och Arbetaren.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
kommer du fira första maj?
Tack för din röst!