Ännu ett facit läckte, denna gång till matematik 1b.
1 av 3
Ännu ett facit läckte, denna gång till matematik 1b. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tidigare var det facit till matematik 2b som läckte.
2 av 3
Tidigare var det facit till matematik 2b som läckte. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Skolverket vill att rektorerna själva bestämmer om nationella provet i matematik 2b ska göras om eller inte. Får se hur det blir med den senaste läckan.
3 av 3
Skolverket vill att rektorerna själva bestämmer om nationella provet i matematik 2b ska göras om eller inte. Får se hur det blir med den senaste läckan. - Foto: Fredrik Sandberg / TT

Facit till nationella provet läckte ut – igen

Många som behöver hjälp på traven där ute.


Dagarna har kantats av fuskande elever som lyckats komma över facit till nationella provet i matematik 2b.

När man trodde att det inte gick att fuska mer så kom det under onsdagen fram att ännu ett facit läckt ut till elever. Denna gång handlade det om nationella provet i matematik 1b, skriver Dagens Nyheter. Och det hela skedde på Huddinge gymnasium.

– Det är för jävligt, en fars och skandal. Lärare hade få se provet i en elevs mobil och då avbröt man mitt i första delen Vad är det som säger att inte allt har läckt?, sa en förälder som har en son som skulle skriva nationella provet i matematik 1b.

Bildkälla: TT Bild

En elev visade facit

Tydligen ska det varit en elev med samvete som visat sin lärare att facit fanns på nätet.

– Det blir lite svårt att genomföra provet när vem som helst i hela landet har kunnat se svaren, sa rektorn Mats Johansson till Dagens Nyheter.

Nu ska de avvakta och se vad Skolverket har att säga.

Ersättningsprov i matematik 2b

Om eleverna har otur kan även de drabbas av ett extra prov i nationella. För i går bestämde Skolverket att alla rektorer får bestämma om deras elever ska göra ett så kallat ersättningsprov i matematik 2b, något Nyheter24 skrev om.

– Vi bedömde att risken var stor att facit spridits till ett stort antal elever. Av den anledningen öppnar vi nu för skolorna att använda ersättningsprovet. Vi har aldrig tidigare fattat ett sådant beslut, sa Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket, till Dagens Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fuskat på något prov?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.