Sofia gruppvåldtogs av sin pojkvän och hans vänner.
1 av 3
Sofia gruppvåldtogs av sin pojkvän och hans vänner.
Sen spreds filmen på våldtäkten på Youtube.
2 av 3
Sen spreds filmen på våldtäkten på Youtube. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Genrebild. Sofia anmälde aldrig våldtäkten.
3 av 3
Genrebild. Sofia anmälde aldrig våldtäkten. - Foto: SCANPIX NORWAY

Sofia gruppvåldtogs före studenten – spreds på youtube

Två år senare fick hon en länk skickad till sig med ett klipp från övergreppet.


Strax före sin student våldtogs Sofia av fem män, varav den ena var hennes pojkvän. Två år senare fick hon ett sms med ett klipp från övergreppet.

– Filmerna var nästan värre än våldtäkten, säger Sofia till Dagens Nyheter.

Våldtagen av pojkvännen

Sofia, som i dag är 26, var 18 år när hon skaffade en ny pojkvän som hennes omgivning varnade henne för. Han var lite farlig och hon tyckte att han var spännande. En dag blev hon våldtagen av pojkvännen som sedan lät sina fyra kompisar att ge sig på henne en efter en.

Sofia kände sig tom och la all skuld på sig själv, hon hade ju blivit varnad för honom av sin omgivning.

Efter våldtäkten ställde hon sig på en gångbro över en bilväg, men hon hoppade aldrig. Sofia bröt kontakten med pojkvännen som fortsatte att dyka upp vid hennes hem, kontaktade henne och hota henne, men polisanmälde aldrig varken gruppvåldtäkten eller hoten. Hon skämdes.

Klipp från övergreppet las upp på YouTube

Efter två års terapi och stöd från vänner fick hon meddelanden från expojkvännen i mobilen. Det var klipp från våldtäkten och en YouTube-länk. Klippet hade dålig kvalité och var suddigt, men Sofia kunde höra sig själv skrika och våldtäktsmännen skratta.

– Jag fick panik. Det var en sådan skam. Filmerna var nästan värre än själva våldtäkten. Jag hade ingen kontroll och skämdes över att det hade spridits på nätet. Om någon jag kände såg klippen var det inte säkert att man skulle förstå att jag blev tvingad till det, säger Sofia till DN.

Bildkälla: TT Bild

Får fortfarande sms

Det tog flera dagar för Sofia att anmäla och få bort videon och känslan av att det aldrig kommer att ta slut följer Sofia. Hon vågar inte folkbokföra sig på någon adress och byter ofta telefonnummer men trots det, hör ex-pojkvännen av sig ibland via sms.

Idag, sju år senare har hon svårt med relationer och människor hon dejtar har svårt att hantera hennes berättelse.

– Jag blir så arg över att jag ska behöva begränsa mitt liv och gömma mig på grund av honom. Jag är psykiskt starkare nu än jag var innan, men jag kommer alltid att vara orolig och nojig för att han ska börja igen, säger Sofia till DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.