De två planen.
1 av 4
De två planen. - Foto: Försvaret
Släppte facklor mot svenska plan.
2 av 4
Släppte facklor mot svenska plan. - Foto: Försvaret
Det andra ryska planet.
3 av 4
Det andra ryska planet. - Foto: Försvaret
Jas-plan i formation.
4 av 4
Jas-plan i formation. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Se bilderna på ryska planet som släppte facklor mot Jas-plan

Försvaret släpper egna bilder.


Det var under en träff i Almedalen som ÖB Sverker Göransson bekräftade att ryska flygplan vid två tillfällen satt in motmedel mot svenska flygplan – och vid ett tillfälle var man nära att träffa ett svenskt Jas-plan med facklor.

Bild: TT

Expressen kan nu berätta att det den 22 augusti 2014 handlade det om ett ryskt transportflygplan, ett C-160, som när svenska Jas-plan kom nära började manövrera kraftigt.

– Det är en signal att man inte vill att man ska komma in närmare. Under den manövreringen fäller man också två stycken facklor, en röd och en vit fackla. Det upplever en av våra piloter att ena av de här facklorna kommer väldigt nära flygplanet. Det är på väg att träffa huven. Det är rent flygsäkerhetshotande. Man ökar risken, säger Micael Bydén, flygvapenchef, till Expressen.

Bild: Försvaret

Även den 13 september förra året släppte ett ryskt flygplan facklor.

– Det är en IL-76, ett större transportflygplan. Ett ryskt igen. Det är två stycken Gripen som går upp mot det här. Under den här identifieringen när man går in ser man att det här flygplanet fäller någon form av fackla. Vår bedömning är att det är en motmedelsfackla. Det är en fackla som är gjord för att egentligen avleda ett vapen, om du avfyrar en värmesökande robot så ska den gå mot facklan i stället. Det är de två tillfällena vi valt att kommunicera, säger Bydén till Expressen.

Bild: Försvaret

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.