Staten får hård kritik för sin hantering av nyanlända och asylsökande,
1 av 3
Staten får hård kritik för sin hantering av nyanlända och asylsökande, - Foto: MAJA SUSLIN
Riksrevisionen har granskat integrationen och ser helst att staten gör några förändringar.
2 av 3
Riksrevisionen har granskat integrationen och ser helst att staten gör några förändringar. - Foto: MAJA SUSLIN
De kommande åren kommer antalet asylsökande ligga var på höga nivåer.
3 av 3
De kommande åren kommer antalet asylsökande ligga var på höga nivåer. - Foto: MAJA SUSLIN

Staten får hård kritik för integrationen

Det finns brister i hanteringen av nyanlända och asylsökande.


Staten får hård kritik för sin hantering av nyanlända och asylsökande. Det är Riksrevisionen som har granskat hur bra integrationen egentligen är, skriver Dagens Nyheter.

Det är stora skillnader i arbetslöshet mellan utrikes och inrikes födda, särskilt bland kvinnor. Dessutom har hanteringstiden av asylsökande ökat och det är färre asylsökande som deltar i insatserna för att etablera dem i samhället.

– Det är viktigt att folk snabbt kommer in i arbete. Det är ett stort samhällsslöseri om man går för länge utan sysselsättning om man kan jobba, säger riksrevisorn Claes Norgren.

Bildkälla: TT Bild

Det som är avgörande för att integrationen ska fungera bra är att nyanlända hamnar i en kommun där sysselsättningen ökar. Men i dag så är det inte så. Nyanlända hamnar ofta i landsbygdskommuner där jobben inte finns.

– Man slussas till ställen där det finns bostäder men inte så mycket jobb. Vi konstaterar det uppenbara, men som ändå måste sägas: Man måste bygga bostäder. Det är en viktig nyckel för att lyckas med integrationen, menar Claes Norgren.

De kommande åren kommer antalet asylsökande ligga var på höga nivåer och år 2016 beräknar man att utgifterna för integration och migrationen kommer ligga på 40,6 miljarder kronor.

Riksrevisionen ger därför råden att det borde vara ett mer nationellt ansvar för landets flyktingmottagande och så borde staten se över om de statliga resurserna kan fördelas på ett bättre sätt, skriver Dagens Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!