En liknande ubåt. OBS. Genrebild.
1 av 2
En liknande ubåt. OBS. Genrebild. - Foto: Wikimedia commons
OBS. Genrebild
2 av 2
OBS. Genrebild - Foto: TT/ NTB scanpix

Så gammal tros ubåten som hittats i svenskt vatten vara

Enligt flera experter är ubåten rysk och äldre än vad man trott.


På måndagskvällen rapporterade Expressen om att ett företag vid namn Ocean X Team funnit ett ubåtsvrak på havsbotten öster om Sverige. Det verkar enligt flera experter röra sig om en nästan 100 år gammal ubåt.

Källor till DN säger att det troligtvis är en ubåt från 1916, som den 10 maj för närmare 100 år sedan kolliderade med ett svenskt fartyg.

Och experter som Expressen har pratat med är inne på samma spår. Per Andersson, pensionerad överstelöjtnant i Kustartilleriet och tidigare medlem i u-båtsanalysgruppen, tror att det är exemplaret som sjönk 1916.

– Jag känner mig väldigt säker på att det är en Catfish. Det stämmer bra överens med detaljerna på ubåten, säger han till tidningen, som även skriver att rysk media är inne på samma linje.

Dennis Åsberg vid Ocean X Team menar att det inte är omöjligt att det är ubåten från första världskriget som hittats. En annan person i teamet har tidigare frågat om position för just den ubåten på ett internetforum.

– Jag har fått jättemycket mejl om det. Det jag kan säga är att är det så att det är den ubåten är jag väldigt glad. Vi kan inte ta någonting för givet, utan vi måste kontrollera det först. Men självklart är det vårt mål som vrakletare att hitta något av äldre härkomst. Vi vet inte om det är den ubåten, det är omöjligt för oss att säga det, säger Åsberg.

Vrakletarna uppger att ubåten är omkring 20 meter lång, tre meter bred och att det inte syns några direkta skador på den.

Det finns inga sediment på den, något som förklaras med att den ligger mer än 40 meter under havsytan där det inte finns något marint liv i Östersjön.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.