Polisen hoppas att bilden på Ida ska hjälpa dem i sökandet efter mördaren.
1 av 3
Polisen hoppas att bilden på Ida ska hjälpa dem i sökandet efter mördaren. - Foto: Polisen
Här är löparspåret där Ida hittades.
2 av 3
Här är löparspåret där Ida hittades. - Foto: TT
Utredningen pågår fortfarande.
3 av 3
Utredningen pågår fortfarande. - Foto: TT

9 saker vi vet om mordet på 21-åriga Ida

Det var i början av augusti som hon efterlystes.


1. Då efterlystes hon

Det var onsdagskvällen den femte augusti som Ida Johansson anmäldes försvunnen av sina anhöriga efter att hon tagit en löprunda i Runby, Upplands Väsby, i Stockholm.

Bildkälla: TT Bild

2. Då hittades hon

Hon hittades senare på natten mot torsdagen den sjätte augusti, vid 02-tiden, död. Polisen misstänkter mord.

Bildkälla: TT Bild

3. En bil togs i beslag

En bil som funnits parkerad vid platsen där hon hittades togs i beslag och skulle undersökas.

Bildkälla: TT Bild

4. Det hade hon på sig

Polisen gick ut med vad Ida hade haft på sig vid försvinnandet vilket var svarta träningsbyxor, grön tröja och ljusa skor.

Bildkälla: TT Bild

5. Hon kände sig förföljd

En person med insyn i polisens utredning säger att Ida ska ha känt sig förföljd av en man under en längre period. Hon ska ha skrivit om den efterhängsna beundraren på sociala medier – att hon bett honom att inte kontakta henne men att han ändå inte accepterat att hon inte ville ha ett förhållande. Polisen har bekräftat detta men sagt att det inte är det enda spår som undersöks.

Bildkälla: TT Bild

6. "Spring inte med hörlurar"

Det skapades oro bland andra i området och Stockholmpolisens presstalesman, Lars Byström, gick ut och sa att "Man alltid ska iaktta sund försiktighet och varsamhet. Gå eller spring inte med hörlurar i öronen. För då har man skurit bort ett viktigt sinne som gör det svårare att vara observant". Ett uttalande som kritiserades – flera menade att tjejer uppmanades att begränsa sig i vardagen.

Bildkälla: TT Bild

7. Fortfarande ingen gripen

Samma vecka, på söndagen, så sprang tusentals människor för att hedra Idas minne och för att visa att rädslan inte ska segra. Många kände samtidigt oro över att ingen hade gripits för mordet.

Bildkälla: TT Bild

8. Säkrade DNA-spår – men DNA-profil fanns ej i register

Den 17 augusti gick polisen ut med att de hade säkrat DNA-spår. "DNA ökar förutsättningar att lösa mordet i Runby" skriver polisen i ett pressmeddelande och uppger att det hållits många förhör och att många tips har kommit in. Men DNA-profilen finns inte i polisens register kom det fram sen i ett nytt pressmeddelande på tisdagskvällen den första september. Ett stort antal personer har fått lämna DNA, i samband med utredningen och det arbetet fortsätter, skriver de.

Bildkälla: TT Bild

9. Går ut med bild

I samma pressmeddelande släppte polisen en bild på Ida, detta i samråd med hennes föräldrar. Skälet är att det behövs fler tips från allmänheten och att bilden kan göra att fler kan ha sett händelser runt henne både före och under kvällen den 5 augusti.

– Även om många förhör har hållits och många tips kommit in så uppmanar vi alla personer som har gjort iakttagelser, har kännedom om någon som betett sig på ett avvikande sätt innan, under eller efter tiden för brottet, eller av annan anledning har uppgifter att lämna, att höra av sig till polisen, säger presstalesmannen Lars Byström, i pressmeddelandet.

Bildkälla: Polisen

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.