1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Så många asylsökande kommer till Sverige i år

Migrationsverket generaldirektör Anders Danielsson har ställt upp för en intervju med Expressen där han pratar om hur många personer som verket planerar för att ta emot under de närmaste månaderna.


Flyktingkrisen fortsätter då människor lämnar allt bakom sig för att ta sig mot trygghet. Just nu kommer omkring tusen personer om dagen till Sverige, och det är något som man räknar med kommer att fortsätta – i alla fall från Migrationsverkets sida. Det säger dess generaldirektör Anders Danielsson till Expressen.

– Vi måste ta höjd för att det kommer att se ut så här tre-fyra månader framöver, säger han till tidningen.

Bild: TT

Det skulle i så fall betyda ytterligare omkring 100 000 människor innan årsskiftet, och det är något som Danielsson satt som ambition att klara av.

– Jag inser också att det någonstans tar stopp. Men ambitionen är att göra vårt yttersta för att klara uppgiften. Och ingen vet ju vad som kommer att ske om två eller tre månader. Det är så många variabler som spelar in att de nästan inte går att hålla i huvudet, säger han till Expressen och fortsätter:

– Men jag måste tänka att vi måste ha en plan för att ta emot tusen asyl-sökande om dagen, kanske till och med fler. Det är det vi ska planera för och ha beredskap för.

Bild: TT

Samtidigt så kommer Migrationsverket den 22 oktober att presentera sin nya prognos över antalet asylsökande 2015 – en prognos som nu med råge kommer att överskrida 100 000 människor, något som Danielsson bekräftar för Expressen.

Bild: TT

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.