Ljuset kan komma i många färgkombinationer.
1 av 4
Ljuset kan komma i många färgkombinationer. - Foto: AP/TT
Ända nere i Skåne har norrsken beskådats i veckan.
2 av 4
Ända nere i Skåne har norrsken beskådats i veckan. - Foto: Brenda Ahearn/TT
Fint!
3 av 4
Fint! - Foto: AP/TT
Magiskt, eller hur?
4 av 4
Magiskt, eller hur? - Foto: AP/TT

Yes! Stora chanser att se norrsken i kväll

Det kan vara värt att rikta ögonen mot natthimlen framöver. Just nu är det stor chans att se norrsken på flera håll i landet.


Vad är norrsken?

Norrsken är ett ljusfenomen som uppstår på himlen när laddade partiklar från rymden krockar med partiklar jordens atmosfär. Skenet kallas också aurora borealis och motsvarande fenomen på södra halvklotet kallas sydsken, eller aurora australis.

Under onsdagskvällen fylldes alla Sveriges Instagram-flöden med norrsken. Men den som missade magin får fler möjligheter. Natten mot lördag finns stora chanser att se ljusfenomenet i Göteborgstrakten, skriver Göteborgs-Posten.

Men det är inte bara Västsverige som kan glädja sig åt den färgglada natthimlen. Enligt sajten Aurora Forecast är finns det stora chanser över hela landet.

Bildkälla: TT

Ljusskenet är mest förknippat med nordliga breddgrader och vintertemperaturer. Men faktum är att det förekommer oftare än så, det är bara svårare att se det.

– Under det ljusare sommarhalvåret är det förstås svårare att se skenet, i synnerhet här uppe i norr. I snitt är det norrsken en gång i månaden i Stockholmstrakten och något mer sällan i Göteborgsområdet, säger himlafenomensexperten Urban Brändström till Göteborgs-Posten.

Bildkälla: TT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du spana efter norrsken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.