Det blir svårare att tigga i Sverige.
1 av 2
Det blir svårare att tigga i Sverige. - Foto: tt vild
2 av 2
- Foto: tt bild

Folk slutar skänka pengar – då tvingas tiggare sälja sex

Sexhandeln ökar i Sverige. Och många som prostituerar sig är unga EU-migranter som lever i stor fattigdom och utsatthet.


När allt färre skänker pengar till tiggare hamnar EU-emigranterna ännu djupare i fattigdom och utsatthet. Och i Göteborg har sexhandeln ökat drastiskt, och många som säljer sex är unga kvinnor från Rumänien.

– Vi pratade en del om varför de säljer sex. De flesta säger att de måste försörja familj och barn och ser helt enkelt ingen annan lösning. Vem ska göra det om inte jag gör det, säger Carline Casco, som jobbar på Räddningsmissionen i Göteborg till GP.

Bild:TT

Ofta har prostitutionen att göra med att en skuld måste betalas, men kan också framtvingas av en pressande familj, som kräver att kvinnan prostituerar sig för att försörja familjen. Casco menar också att många av de kvinnor som sitter och tigger ofta tillfrågas om sexuella tjänster, som om de vore lovligt byte, skriver Göteborgs-Posten.

Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda fall av människohandel för sexuella ändamål ökat de senaste åren, och uppklarningshalten är ofta låg.

Enligt en undersökning som SVT gjorde tidigare i år beräknas ungefär 4000 tiggande EU-migranter befinna sin i Sverige.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.