Så många tvättar sig.
1 av 2
Så många tvättar sig. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
två av tio kör handsprit.
2 av 2
två av tio kör handsprit. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett kön tvättar oftare händerna efter toalettbesök – kan du gissa vilket?

Vi svenskar är rätt duktiga på att tvätta händerna efter en tur på dass. Och ett av könen sticker ut som duktigare än det andra.


87 procent av alla svenskar påstår själva att de tvättar av sina tassar efter ett besök på toa. Det visar en undersökning från hygienleverantören Katrin som frågat 1 500 personer från Sverige, Norge och Danmark.

Omkring en av tio som du hälsar på brukar alltså inte tvätta händerna. Hmm.


Bildkälla

Det är också ett kön som utmärker sig som lite extra hygieniska, nämligen kvinnor. 92 procent av kvinnorna och 83 procent av männen säger att de alltid tvättar sig.

Två av tio svenskar kör även handsprit eller någon annan form av desinficeringsmedel efter toabesöket.


Bildkälla: TT

– Det är glädjande att en så tydlig majoritet ser till att alltid tvätta händerna efter att de varit på toaletten. Att tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem noga med pappershanddukar är ett överlägset sätt för att hålla en bra handhygien och minska risken för smittspridning, säger Kajsa Rynman, marknadschef för Katrin, i ett pressmeddelande.

Sverige är bra på handtvätt i jämförelse med andra länder. Men Norge slår oss på fingrarna. Där uppger 90 procent att de tvättar händerna efter uträttade behov. I Danmark landar den siffran på 84 procent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tvättar du händerna efter toabesöket?
Tack för din röst!