Rosling varnar för könsojämställt Sverige,
1 av 4
Rosling varnar för könsojämställt Sverige, - Foto: TT
Det kommer mycket fler pojkar än flickor och kommer bidra till ojämställt samhälle.
2 av 4
Det kommer mycket fler pojkar än flickor och kommer bidra till ojämställt samhälle. - Foto: TT
Hans Rosling är professor i internationell hälsa
3 av 4
Hans Rosling är professor i internationell hälsa - Foto: Marc Femenia / SCANPIX
Han menar att det främst blir svårare att hitta en partner.
4 av 4
Han menar att det främst blir svårare att hitta en partner. - Foto: Tomas Oneborg

Rosling: Sverige blir lika könsojämställt som Kina

Om flyktingströmmen fortsätter kommer Sverige att bli extremt könsojämställt. Redan om fyra månader. Det menar professor Hans Rosling.


Flyktingströmmen som kommit till Sverige har varit stor. I år har 23 349 ensamkommande barn sök asyl i Sverige. En klar majoritet har varit pojkar i åldrarna 13 till 17 år där över 21 200 har sökt asyl. Endast 2 000 flickor i samma ålder har sökt asyl, enligt statistik från Migrationsverket.

Hans Rosling twittrade om att Sverige kommer bli ojämställt inom kort.

Om man kollar på könsfördelningen på födda barn i Sverige i samma ålder så är den hyfsat jämn. Med tillskottet av flyktingpojkarna blir fördelningen att det finns cirka 35 000 fler tonårspojkar än flickor i samma ålder i Sverige.

Hans Rosling, professor i internationell hälsa, menar att Sverige nu närmar sig samma könsfördelning som i Kina, där pojkar är överrepresenterade. Nu föds 106 pojkar på 100 flickor, om fyra månader menar Rosling att representationen istället kommer att ligga på 120 pojkar på 100 flickor.

– Det är en uppskattning, men det har redan nu påverkat statistiken. Samtidigt blir det en påverkan där flickor blir lämnade kvar. Det blir med nödvändighet någon som inte hittar en partner, säger Hans Rosling till Expressen.

Den absolut största effekten blir just att personer får svårare att hitta en partner. Även jobb och utbildningar kan påverkas. Hans Rosling ser könsojämlikheten som en absolut nackdel.

– Det finns ett begrepp som kallas "balanserad befolkning". Om lika många barn föds varje år räcker dagis, skola och jobb till. Annars blir det svårare, säger Rosling till Expressen.

Rosling menar att för att förändra situationen krävs drastiska åtgärder. Särskilt inom asylpolitiken. I dagsläget är anledningen till att så mycket färre flickor söker asyl är för att man inte skickar iväg en flicka på en dyr och farlig flykt. De blir kvar. Rosling vill att det ska bli lättare att söka skydd tillsammans.

– Det är anmärkningsvärt, och det är väldigt svåra situationer som ligger bakom att man skickar i väg de här killarna. Jag har ingen avsikt med att säga det här. Det är mest en reflektion, jag försöker undervisa och så får man förhålla sig till det, säger Hans Rosling till Expressen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.