Förskolan där två kvinnor bar niqab får ett "föreläggande" av kommunen.
1 av 3
Förskolan där två kvinnor bar niqab får ett "föreläggande" av kommunen. - Foto: TT
Kvinnan med niqab bar endast slöja ute eller när det kom pappor för att hämta sina barn. Obs, genrebild.
2 av 3
Kvinnan med niqab bar endast slöja ute eller när det kom pappor för att hämta sina barn. Obs, genrebild. - Foto: TT
Enligt kommunen var det dåligt för barnen.
3 av 3
Enligt kommunen var det dåligt för barnen. - Foto: TT

Kommunen vill inte låta kvinnor bära niqab på förskolan

I Göteborg har en förskola fått ett föreläggande på grund av att personal bar slöja. Det är "inte acceptabelt" enligt kommunen.


Två kvinnor med niqab blev för mycket för tillsynspersonalen på Gbg stad. GP skriver att kommunen gav ett föreläggande till en förskola där två personer i personalen bar niqab.

Anledningen till att niqaben bidrog till ett föreläggande är att det skulle vara skadligt för kommunikationen med barnen och leda till otrygghet för dem, enligt Gbg stad alltså.


Bildkälla: TT

– Den här kvinnan bär alltså endast sin niqab utomhus eller om hon vet att hon kommer möta män, som när en pappa ska hämta eller lämna, säger Mimmi von Troil, vd på FSO, som är en paraplyorganisation för fristående förskolor.

Förskolan ska ha frågat föräldrarna vad de tyckte om att personal bar niqab och de hade inga problem med det. Men i en anteckning från tillsynsenheten stod det ändå att det inte var acceptabelt.

Förut var det två kvinnor på förskolan som bar niqab, nu är bara den ena kvar. Den andra kvinnan slutade eftersom hon kände sig kränkt och inte vill orsaka problem för förskolan, skriver GP.
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!