​Är det tungt i dag? Det finns en förklaring.
1 av 4
​Är det tungt i dag? Det finns en förklaring. - Foto: TT Nyhetsbyrån
I dag – den tredje måndagen i januari – är nämligen årets deppigaste dag. I alla fall om du frågar den brittiske forskaren Cliff Arnall.
2 av 4
I dag – den tredje måndagen i januari – är nämligen årets deppigaste dag. I alla fall om du frågar den brittiske forskaren Cliff Arnall. - Foto: TT BILD
Cliff Arnall kallar denna dag för "blue monday" och menar att många har det tufft ekonomiskt efter alla utgifter under jul och nyår.
3 av 4
Cliff Arnall kallar denna dag för "blue monday" och menar att många har det tufft ekonomiskt efter alla utgifter under jul och nyår. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det är nytt år och ny termin och vi undrar hur det ska bli. Samma problem finns kvar i skolan eller på jobbet, med samma lärare och chefer, säger Christina Hermanrud, psykolog och psykoterapeut, till Aftonbladet.
4 av 4
Det är nytt år och ny termin och vi undrar hur det ska bli. Samma problem finns kvar i skolan eller på jobbet, med samma lärare och chefer, säger Christina Hermanrud, psykolog och psykoterapeut, till Aftonbladet. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Det är ingen slump att du är nere – i dag är årets deppigaste dag

Det är kallt och mörkt. Det är måndag och ny jobbvecka. Det är årets ekonomiskt tuffaste månad. Depp, depp, depp.


Är det tungt i dag? Det finns en förklaring. I dag – den tredje måndagen i januari – är nämligen årets deppigaste dag. I alla fall om du frågar den brittiske forskaren Cliff Arnall, skriver Aftonbladet.

Han har tagit fram en matematisk formel för att svart på vitt exakt visa hur deppig denna måndag egentligen är. Så här ser den ut:

Bildkälla: Wikipedia

Formeln ska läsas så här:

W = väder
D = ekonomisk skuld
d = månadslön
T = tid som förflutit sen julen
Q = tid som gått sen vi sagt våra nyårslöften och misslyckats
M = låg motivationsnivå
Na = behovet av att vidta åtgärder

Cliff Arnall kallar denna dag för "blue monday" och menar att många har det tufft ekonomiskt efter alla utgifter under jul och nyår.

– Efter nyårsfirande och nyhetens behag av att vända blad och börja om på nytt, börjar verkligheten sjunka in. Det sammanfaller med mörka moln som drar in och tvånget att betala julens krediträkningar, har han konstaterat, enligt Aftonbladet.

Formeln har dock ifrågasatts, bland annat av universitetet i Cardiff, Wales, som är Cliff Arnall tidigare arbetsgivare.

Men det finns också de som tycker att han har en poäng.

– Oberoende av hur seriös hans forskning är så är det långt till påsken och vi har oxveckorna framför oss. Det är nytt år och ny termin och vi undrar hur det ska bli. Samma problem finns kvar i skolan eller på jobbet, med samma lärare och chefer, säger Christina Hermanrud, psykolog och psykoterapeut, till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du deppig i dag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.