Hibak valde att demonstrera mot nazism och rasism under lördagen.
1 av 3
Hibak valde att demonstrera mot nazism och rasism under lördagen. - Foto: PRIVAT / TT BILD
Hon hann lämna demonstrationen innan våld bröt ut.
2 av 3
Hon hann lämna demonstrationen innan våld bröt ut. - Foto: NYHETER24
Hon menar att våld inte löser något.
3 av 3
Hon menar att våld inte löser något. - Foto: TT BILD

Trots rädsla demonstrerade Hibak mot nazisterna – "Kändes det bra när ni slog ner folk?"

Efter år av att vilja stå emot rasismen bestämde Hibak sig att säga ifrån.


Hibak Isse, 22, bor i Stockholm. Hon vill dela med sig av den rädslan som hon känt inför den ökade rasismen. Hon valde därför att demonstrera mot nazister under lördagen i Stockholm.

– Jag hade pratat med en kompis som hade tipsat mig om att stå och demonstrera mot det rasistiska som skedde under demonstrationerna, säger Hibak till Nyheter24.

Hon var dock rädd. Efter flera år av att vilja säga sitt om rasism i Sverige valde hon nu att ta ett steg.

– Jag satt kvar i bilen ett tag innan men bestämde mig för att våga säga mitt. Vi var där på plats ett tag innan. Det var kanske 70 personer, säger hon.

Efter ett tag kom fler motdemonstranter. Polisen delade upp mellan demonstranter och motdemonstranter. Enligt Hibak var det en tryckt stämning men hon upplevde inget våld. Bara glåpord som kastades mellan båda sidorna. Hon hann lämna demonstrationen innan det blev våldsamt.

– Men jag tänker att om jag hade stannat längre – vad hade kunnat hända?

Hibak växte upp i Norrtälje utanför Stockholm och där mötte hon på vardagsrasismen.

– Jag brukade säga till när det kändes fel. Men jag har också varit "inte som alla andra" eftersom jag kunde prata svenska och folk blev nog chockade när jag sa till bland mina vänner.

Nu undrar hon vad som kommer hända nu. Hon menar att våld löser ingenting.

– Med tanke på i fredags och dagens händelse så visar det ju bara hur sjukt onödigt våldet är. Det leder bara till en massa skit och ibland krig som vi redan vet. Kändes det bra när de slog ner människorna? Fick de tillbaka "deras Sverige"? Vad får de ut av det? avslutar Hibak.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen öppnar nedåt

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.

Kvinna i 40-årsåldern död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern avled på onsdagskvällen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsstationen i Frövi norr om Örebro, skriver Nerikes Allehanda.