- Foto: tt bild

​Lista över 410 abortpatienter läckte – nu skärps säkerheten

En lista över 410 flickor och kvinnor som gjort abort mejlades ut till en privatperson. Listan innehöll detaljerad information om personerna, och den yngsta flickan var på 15 år.


I höstas hände det som inte fick hända. En lista med personnummer till 410 flickor och kvinnor som utfört abort i Kalmar läckte.

Det var en ovarsam läkare som råkade mejla hela listan till Lina Almius Cederstav, journaliststudent vid Linnéuniversitetet.

– Hon mailar uppgifter till mig och när jag går in på min mail och öppnar dokumentet så ser jag att jag har fått uppgifter om 410 personers personnummer, vilken vecka de var i när de gjorde abort och med vilken metod de gjorde aborten, säger Cederstav till P4 Kalmar.

Den yngsta personen på listan var bara 15 år gammal.

Nu ska landstinget i Kalmar titta närmare på hur man kan skärpa säkerheten på IT-fronten. Samtidigt menar man från sjukhusets sida att man aldrig kan vara helt säker på säkerheten.

– Men att tro att vi hittar något som är helt vattentätt, det tror jag aldrig vi kommer se. Det kommer finnas andra sätt att göra misstag. Men om vi gradvis kan se till att minska den möjligheten så är det kanske den viktigaste strategin vi kan ha, säger sjukhuschef Johan Rosenqvist till Sveriges Radio.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.