Smuggelhundar blir vanligare i Sverige.
1 av 4
Smuggelhundar blir vanligare i Sverige. - Foto: TT
Smugglarna tjänar massor på handeln.
2 av 4
Smugglarna tjänar massor på handeln. - Foto: TT
Djuren bär ofta på sjukdomar.
3 av 4
Djuren bär ofta på sjukdomar. - Foto: TT
Och den veterinärvården vill försäkringsbolagen inte bekosta.
4 av 4
Och den veterinärvården vill försäkringsbolagen inte bekosta. - Foto: TT

Nu blir det allt vanligare med smuggelhundar i Sverige

Många av hundarna har sjukdomar och försäkringsbolagen vill inte bekosta veterinärvården om hunden är illegalt införd.


Det är främst hundvalpar som smugglas in i Sverige och i fjol fördes över 280 hundar in illegalt i landet, enligt statistik från Jordbruksverket. Mörkertalet är dock stort – Jordbruksverket och Tullverket gör bedömningen att endast 10 till 20 procent av illegalt införda sällskapsdjur upptäcks.

– Vinsten kan vara 30 gånger på en hund från en valpfabrik, säger veterinären Anna Lindgren.

Det finns alla möjliga raffinerade sätt att dölja det faktum att hunden är utländsk. Vi upplever att den organiserade verksamheten för att tjäna pengar på utländska hundar, framför allt valpar, ökar, säger Anna Lindgren, veterinär på Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.


Vissa smuggelhundar fastnar redan i tullfiltret vid landets gränser. Andra upptäcks när ägarna tvingats ta valpen till veterinären.

– Många har parasit- och infektionssjukdomar med sig. Försäkringsbolagen är inte jättesugna på att bekosta veterinärvården om det framkommer att hunden är utländsk och illegalt införd. Ägarna kan hamna i en jätteknipa ekonomiskt, säger Anna Lindgren.

Annat är det för smugglarna. De mest populära raserna kan säljas för 20 000–25 000 kronor.


– Det är hisnande att tänka sig att en hund med den bakgrunden säljs så dyrt, säger Lindgren.

Det senaste tillvägagångssättet är att försöka få in djur utan id-märkning för att sedan försöka få valpen id-märkt i Sverige.

– Då kan man sälja dem ännu dyrare eftersom de framstår som svenska djur, säger hon.

Jordbruksverket samarbetar med annonssajten Blocket och där är det inte tillåtet att sälja utländska djur.

– Men djuret kan ju ha fått en identitet i Sverige. Att köpa levande varelser över internet är en riskfylld aktivitet. De flesta seriösa försäljare säljer inte hundar på annonssajter, säger Anna Lindgren.

– Djur som inte uppfyller införselkraven är en smittskyddsrisk. De kan ha med sig rabies och det är en dödlig sjukdom även för människor. Många gånger är ju barn inblandade och föräldrar som råkat ut för detta har väldigt dåligt samvete för den hälsorisk de utsatt sina barn för, säger Anna Lindgren.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.