Gränskontroller infördes förra året.
1 av 4
Gränskontroller infördes förra året. - Foto: TT Bild
Migrationsverket sade sig ha svårt att hitta boende åt alla asylsökanden.
2 av 4
Migrationsverket sade sig ha svårt att hitta boende åt alla asylsökanden. - Foto: MAJA SUSLIN/TT BILD
Den 4 juli upphör gränskontrollerna.
3 av 4
Den 4 juli upphör gränskontrollerna. - Foto: MAJA SUSLIN/TT Bild
Polisen kontrollerar flyktingar.
4 av 4
Polisen kontrollerar flyktingar. - Foto: TT

Då upphävs id-kontrollerna vid Sveriges gränser

​I november införde regeringen tillfälliga gränskontroller. Detta efter att Migrationsverket ansåg att flyktingsituationen var ohållbar. I sommar upphävs kontrollerna.


I oktober och november ansökte ungefär 9 000 personer om asyl varje vecka i Sverige, skriver Aftonbladet. Efter att gränskontrollerna infördes sjönk antalet markant – de senaste veckorna har siffran legat på 600 till 700 personer.

Men de tillfälliga gränskontrollerna är ju just tillfälliga, och har alltså en tidsgräns. Det innebär att de upphävs den 4 juli.

Nu förbereder sig svenska myndigheter på en situation där allt fler söker sig till Sverige.

– Ett problem är att 4 juli är mitt i semestertider. För att polisen ska kunna utföra sitt uppdrag behöver vår personal också semester, vilket gör att vi under sommarmånaderna går med reducerad kapacitet. Det gör att om det skulle bli en kraftig inströmning av människor igen i sommar kommer vi att bli tvungna att ta ut personal i övertid och vidta andra åtgärder för att upprätthålla säkra gränskontroller, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid nationella operativa avdelningen, NOA till Aftonbladet.

Om regeringen beslutar om att återinföra gränskontroller kommer det så fall att ske två veckor senare, den 18 juli.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.