Det var fler mord i Sverige år 2015 jämfört med år 2014.
1 av 3
Det var fler mord i Sverige år 2015 jämfört med år 2014. - Foto: TT Bild
Anton Lundin Petersson mördade tre personer.
2 av 3
Anton Lundin Petersson mördade tre personer. - Foto: Polisen
19-åringen dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för joggingmordet.
3 av 3
19-åringen dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för joggingmordet. - Foto: Polisen

Så många mördades i Sverige 2015

Det var fler som mördades år 2015 än året innan.


Rättsmedicinalverket har släppt statistiken över antalet mord och dråp i Sverige under år 2015. Och det var fler mord förra året än år 2014 då det var 82 mord, skriver Aftonbladet som tagit del av siffrorna.

Att siffran är högre har att göra med att det var fler dubbel- och trippelmord. Den 22 oktober så högg Anton Lundin Pettersson ned fyra personer på Kronans skola i Trollhättan – tre av dem dog. Och i augusti så attackerade Abraham Ukbagabir en mamma och hennes 28-åriga son med kniv på Ikea i Västerås. Båda de dog.

En annan sak som sticker ut är att vanligtvis så brukar gärningsmän och offer känna varandra vid dödligt våld. Men under 2015 var det tre kvinnor som mördades av gärningsmän de inte kände. Brotten har beskrivit som vannsinesdåd med sexuella motiv.

Dessa kvinnor var 17-åriga Lisa Holm som mörades i juni, 21-åriga Ida Johansson som mördades i ett joggingspår i Upplands Väsby i augusti och i oktober mördades en 60-årig kvinna i Klippan.

Men trots att det varit en ökning under 2015 så är det inte en tecken på en ny trend.

– Den långsiktiga tendensen med färre fall av dödligt våld gäller fortfarande även om vi räknar in de här nya höga siffrorna från Rättsmedicinalverket. Det skulle krävas över 150 mord till för ett trendbrott, säger Sven Granath, kriminolog och utredare på Brå till TT, skriver Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.