Malmö stad ger hemlösa ungdomar bostad.
1 av 2
Malmö stad ger hemlösa ungdomar bostad. - Foto: TT
Malmö stad köper bostadsrätter.
2 av 2
Malmö stad köper bostadsrätter. - Foto: TT

Allt fler blir hemlösa i Malmö – nu erbjuds de bostad

Hyresrätterna är få och allt fler ungdomar blir hemlösa. Nu hjälper Malmö Stad ungdomarna.


Hyresrätterna i Malmö räcker inte till. I oktober i fjol beräknades 2008 Malmöbor vara hemlösa - 399 fler än tidigare år.

Men sedan årsskiftet har Malmö stad börjat köpa bostadsrätter till hemlösa ungdomar i åldrarna 18-23 år. Ungdomarna kommer i från behandlingshem eller familjehem, och några av dem har en bakgrund i missbruk eller kriminalitet. Andra ungdomar kan inte bo kvar hemma.

Men det är inte helt populärt.

– Den som bor i en bostadsrätt har jobbat hårt för att kunna köpa en bostad. Då ingår det inte i planen att bli granne med en person som kan ha bakgrund som kriminell eller missbrukare, säger Mikael Larsson, ordförande på bostadsrättsföreningen Lönnen till Sydsvenskan.

Enligt honom har tre medlemmar i föreningen meddelat att de vill flytta. Familjer med små barn har visat oro.

Malmö Stad söker så billiga lägenheter som möjligt. Totalkostnaden ska max bli 4 900 kronor varje månad. De konkurrerar med andra köpare på bostadsmarknaden, men kan erbjuda snabb betalning och kan tillträda samma dag.

– Den unga ska betala själv, om han eller hon har inkomster. Annars betalas hyran genom försörjningsstödet. Bostadsrätt blir både bättre och billigare än en HVB-plats eller annan institutionsboende. Det här är unga som inte ska bo på institution, säger Karin Andersson som är utvecklingssekreterare vid stadskontoret till Sydsvenskan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bank nekade gravid provanställning

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.