1 av 2
- Foto: TT / faksimil Instagram
Samma meddelande skickas runt på mejl.
2 av 2
Samma meddelande skickas runt på mejl. - Foto: Privat

Varningar för terrorhot sprids på sociala medier – så här svarar Säpo

"Ingen bör åka tunnelbana förbi T-C eller andra större stationer" och "terrorhotet som ligger över Stockholm verkar vara väldigt allvarligt även om de inte går ut med det i media nu!" är några av ryktena som sprids.


Den senaste tidens larm om terrorhot i Stockholm har fått många att reagera. Vissa är rädda och oroliga och på sociala medier sprids flera olika varningar om platser och situationer en ska undvika.

På Instagram har det här meddelandet postats:


Från en okänd källa kommer uppgifter om att terrorhotet mot Stockholm är mycket allvarligare än vad media skriver. I meddelandet står det också att personer borde undvika platser som tunnelbanecentralen i Stockholm och Stureplan.

Personen som lagt upp detta meddelande skriver att den "fått dessa av min syrra som fått smsen av sina kompisar".

Nyheter24 har fått samma meddelande skickat till sig. Då sägs avsändaren vara en persons pojkväns kompis kontakt på Amerikanska ambassaden.

Det rör sig alltså om en lång kedja av uppgiftslämnare, och vem som egentligen ligger bakom är oklart.

Säpo känner till meddelandena som florerar på nätet.

– Vi är medvetna om att det florerar en mängd uppgifter i media och rykten på sociala medier, men vi uttalar oss inte om de ryktena för att inte röja våra uppgifter, säger Säkerhetspolisens presstalesperson Simon Bynert.

Som vanligt går Säpo inte ut med med information.

Det finns information om att det finns ett hot mot Stureplan, vad kan du säga om det?

– Vi vill inte gå in på någon sådan information.

I stället uppmanar Säpo allmänheten att följa polisens anvisningar. Det är polisen som har ansvar för säkerheten i allmänhet.

– Det vi säger är att vi har ett nära samarbete med polismyndigheten de som ansvarar för säkerheten. Vårt råd till allmänheten är att följa polisens anvisningar, säger Bynert, och fortsätter:

– Om vi berättar vad vi känner till och arbetar med så motverkar det våra syften. Då får de vi försöker motverka reda på vad vi arbetar med och vad vi gör.

Han säger också att terrorhotsnivån för Sverige är oförändrad. Den ligger alltså kvar på nivå tre, en så kallad "förhöjd nivå".

Här kan du läsa mer om de olika terrorhotsnivåerna.

/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
tror du på ryktena?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.