I årets stora avtalsrörelse fanns en halv miljon kommunarbetare kvar.
1 av 3
I årets stora avtalsrörelse fanns en halv miljon kommunarbetare kvar. - Foto: Maja Suslin/TT
För dem var ett nytt löneavtal tvunget att träffas innan natten till sista april.
2 av 3
För dem var ett nytt löneavtal tvunget att träffas innan natten till sista april. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Nu är det gjort efter att LO-facket Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommit överens. Detta meddelades under en pressträff på fredagseftermiddagen.
3 av 3
Nu är det gjort efter att LO-facket Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommit överens. Detta meddelades under en pressträff på fredagseftermiddagen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Beskedet: Löneökningar för en halv miljon kommunalarbetare

Kommunal och SKL är överens. Och undersköterskorna är de stora vinnarna.


I årets stora avtalsrörelse fanns en halv miljon kommunarbetare kvar. För dem var ett nytt löneavtal tvunget att träffas innan natten till sista april. Nu är det gjort efter att LO-facket Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommit överens. Detta meddelades under en pressträff på fredagseftermiddagen.

– Kommunal har i dag träffat ett historiskt avtal för jämställda löner. Alla medlemmar får reallöneökningar. Särskilt undersköterskorna får en ökning, sade Kommunals ordförande Anneli Nordström vid pressträffen.

Löneökningen för Kommunals medlemmar blir 520 kronor i månaden för alla utom utbildade undersköterskor – de får 1 020 kronor under det första året.

Undersköterskorna får även under de följande åren extra ökningar. De får 180 kronor extra under år två, och 150 kronor extra under det tredje året.

Avtalet är på tre år, vilket skiljer sig från de andra avtalen som träffats under den här avtalsrörelsen, som varit kortare.

Efter beskedet kom reaktioner om det nya avtalet i sociala medier:

/
/
SKL
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Stockholm

1 timme sedan
"Samtal om misshandel i Kista med flera personer inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.