Under torsdagen kom det in larm om flera bränder i Västerbotten.
Under torsdagen kom det in larm om flera bränder i Västerbotten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter flera bränder under torsdagen – SMHI går ut med varning

Allmänheten uppmanas nu att ta det försiktigt med eldning i Västerbotten. Under torsdagen har det kommit in ett flertal larm om bränder i länet.


Flera larm om gräsbränder har under torsdagen kommit in till räddningstjänsten i Västerbotten. Bränder har uppståt i Dorotea, Robertsfors, Umeå och Skellefteå. Nu har SMHI utfärdat en varning för gräsbränder.

Det krävs inte mycket för att det ska ta eld i vårvärmen. I Dorotea räckte det med en gnista för att ett mindre område torrt gräs skulle fatta eld.

– Det handlade om drygt hundra kvadratmeter. Normalt anser vi att det inte är en bra tid på året att elda, så vi uppmanar alla att vara försiktiga, säger Lasse Ridstedt, räddningschef i beredskap till SVT Västerbotten.

Under eftermiddagen har det kommit in larm om två bränder. En av dem i Nordsås, Umeå och en i Överklinten, Robertsfors. I Överklinten kunde räddningstjänsten snabbt få situationen under kontroll.

– Det gick ganska fort. Det var blött runtomkring på området. Jag tycker att alla ska ta det försiktigt den här tiden på året. Ha alltid med släckningsmedel. Att elda handlar om eget ansvar att kunna ta hand om situationen, säger Joakim Olsson, räddningstjänsten Umeå till SVT Västerbotten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.