Lisa Holm, skadestånd.
1 av 3
Lisa Holms mördares bror kräver nu 300 000 kr i ersättning för de 18 dagar han satt frihetsberövad. - Foto: TT
Lisa Holm mördades förra sommaren.
2 av 3
Lisa Holm mördades förra sommaren. - Foto: tt bild
Hennes mördare dömdes i februari till livstids fängelse.
3 av 3
Hennes mördare dömdes i februari till livstids fängelse. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Nerijus Bilevicius bror kräver skadestånd – dubbelt så mycket som Lisas familj

Brodern till Lisa Holms mördare begär nu att få 308 000 kr i skadestånd. Dubbelt så mycket som Lisa Holms familj fick.


Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har dömts till livstids fängelse i Sverige. I början av polisutredningen satt även hans 32-årige bror häktad tillsammans med mördaren. Efter att brodern släpptes på fri fot återvände han snabbt till hemlandet Litauen, och har där levt under jord.

Inget har hörts från brodern fram tills nu. Nu väljer han att genom sin advokat Thomas Ört kräva 308 942 kronor som ersättning för de 18 dagar han satt frihetsberövad i juni förra året. Som jämförelse fick Lisa Holms familj 150 000 kronor i skadestånd, 50 000 kronor var i enlighet med maxgränsen för ersättning.

– Nu vet jag inte hur han har det där, men 308 000 kronor är ganska mycket pengar i Litauen, säger Lars Johansson, spaningschef för mordet, till Expressen när han får höra om summan.

Anledningarna som brodern presenterar för att få ersättningen är bland annat att han ansett sig ha blivit fråntagen sin ekonomiska inkomst eftersom han inte tilläts fortsätta sitt arbete i Sverige efter att han släppts.

Sedan brodern återvände till Litauen har han varit arbetslös och vill ha ersättning även för den förlorade inkomsten.

Han pekades också ut som potentiell mördare och hjälpreda till mördaren och den mediala uppmärksamheten ska ha lett till psykisk ohälsa enligt Thomas Ört.

Men Lars Johansson tror inte att det finns utsikter för att få igenom hela beloppet.

– Det är väl möjligt att han kommer få en liten ersättning men jag har ingen uppfattning om det, säger han till Expressen.

Vill du läsa mer om mordet på Lisa Holm kan du göra det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.