​Barn som är födda i slutet på året löper hela 16 procent högre risk att få tidigare förtidspension än barn födda i januari.
1 av 3
​Barn som är födda i slutet på året löper hela 16 procent högre risk att få tidigare förtidspension än barn födda i januari. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det menar Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.
2 av 3
Det menar Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Hon menar att barn som föds sent på året kan vara mer omogna jämfört med sina klasskamrater och därmed riskera att inte hänga med i undervisningen, något som kan få stora konsekvenser senare i livet.
3 av 3
Hon menar att barn som föds sent på året kan vara mer omogna jämfört med sina klasskamrater och därmed riskera att inte hänga med i undervisningen, något som kan få stora konsekvenser senare i livet. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Är du född i slutet på året? Då kan du drabbas av det här i framtiden

Det är Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler som menar att barn som är födda i slutet på året riskerar förtidspension.


Barn som är födda i slutet på året löper hela 16 procent högre risk att få tidigare förtidspension än barn födda i januari, enligt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler som också pekar på en ny undersökning i ämnet.

– Jag vågar säga att detta också gäller andra barn födda sent på året, som oktober och november, säger Anne-Marie Begler till TT, skriver SVT.

Hon menar att barn som föds sent på året kan vara mer omogna jämfört med sina klasskamrater. Barnen riskerar därför att få det svårare att följa med i undervisningen, något som kan få stora konsekvenser senare i livet. De kan till exempel få jobbproblem som kan leda till förtidspension.

En av Anne-Marie Beglers invändningar är att barnen som föds sent på året inte för tillräckligt med stöd i skolan.

Att det skulle finnas brister i undervisningen för barn födda sent på året verkar heller inte vara något som varken Skolverket eller Skolinspektionen ha någon särskild koll på.

– Men många skolor brister generellt när det gäller barn i behov av särskilt stöd, säger Helen Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, enligt SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du född i slutet på året?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

1 timme sedan
Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.