Svenska kyrkans anställda åkte bland annat på fotbollsmatch i England. Kyrkan på bilden är inte den aktuella kyrkan.
Svenska kyrkans anställda åkte bland annat på fotbollsmatch i England. Kyrkan på bilden är inte den aktuella kyrkan. - Foto: TT Bild

Anställda reste och gick på fotboll i England – lät kyrkan betala

I flera församlingar åker anställda och kyrkopolitiker på "studieresor", men som andra anställda menar egentligen är nöjesresor.


I går kunde Aftonbladet avslöja att en biskop åkt på lyxsemester och låtit kyrkan stå för notan.

Nu visar en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort att Svenska kyrkan lagt över 20 miljoner på resor för anställda och politiker – bara de senaste åren.

Kyrkans verksamhet finansieras till största delen av kyrkoavgiften. Den betalas av Svenska kyrkans drygt 6,2 miljoner medlemmar, skriver SVT. Hur pengarna sedan spenderas varierar stort mellan landets församlingar. En del gör inga resor alls – medan andra lägger riktigt stora pengar på utlandsturer.

I Botkyrka, till exempel, har man lagt 2,8 miljoner kronor på resor, trots att församlingen är förhållandevis fattig och får bidrag av kyrkans utjämningssystem. Utöver resor finns en restaurangnota på 103 000 kronor bland utgifterna.

Många anställda inom kyrkan menar att det egentligen handlar om nöjesresor, även om de kallas för ”studieresor”. Bland annat åkte Värö-Stråvalla församling i Varbergs kommun på en Premier League-match. Anledningen? Att jämföra likheter mellan fotboll och gudstjänst, säger de när Ekot frågar.

De fyrtiotal församlingar som granskats har mellan 2010 och 2015 lagt över 20 miljoner på resor, skriver SVT Nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.