Stockholmsbörsen har under dagen rasat till historiskt låga nivåer.
Stockholmsbörsen har under dagen rasat till historiskt låga nivåer. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter Brexit – största raset för börsen sedan 1987

Direkt när Stockholmsbörsen öppnade på måndagen föll kursen med 6 procent. När den stängde hade den fallit med 7,75 procent. Värre än någon gång under finanskrisen 2008.


Efter Brexit öppnade Stockholmsbörsen återigen på måndagen efter långledigheten. Och direkt föll siffrorna med 6 procent. Och vid stängning hade börsen fallit totalt 7,75 procent. Detta gör dagens börsras till ett av historiens värsta, skriver SVT.

Senast börsen föll så mycket var 2001 efter terrorattacken mot World Trade Center, då den föll med 7,75. Och senaste gången den föll med mer än så var under Wall Street-kraschen och finanskrisen 1987, då sjönk börsen med 9,16 procent.

Under hela finanskrisen 2008 hade Stockholmsbörsen inget ras liknande det i dag. Då var det värsta raset på 7,12 procent.

De som drabbats hårdast av dagens börsras är bankerna. Handelsbanken, som har stor exponering mot Storbritannien, hade sin sämsta dag på börsen sedan 1993 och rasade med 10 procent.

Nordea föll med 7 procent, Swedbank med 9 procent och SEB med över 11 procent.

Även stora svenska företag har drabbats, så som H&M och Volvo. Båda har fallit med 7 respektive 14 procent.

Även kronan har tagit stryk av de ekonomiska oroligheterna. Mot pundet låg kronan på 11:40 kronor vilket är den lägsta växelkursen sedan hösten 2014, skriver SVT.

Känner du dig orolig över hur du kommer drabbas av börsraset? Då kan du läsa om hur det påverkar dig här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.